22 жовтня 2024 18:54

Завтра "Динамо" стартує в Юнацькій лізі УЄФА. Костюк не програвав в ній понад 4 роки, але до фіналу чотирьох так і не пробився

Вже завтра «Динамо» після дворічної паузи знову зіграє в Юнацькій лізі УЄФА. Першим бар’єром команди Ігоря Костюка буде словенський «Марібор», з яким «біло-сині» зустрінуться в 2-му раунді «Шляху чемпіонів». У контексті повернення киян до єврокубкового турніру серед юнаків хочеться пригадати всі сезони, в яких динамівці брали участь.


Сезон-2015/16. Шлях «Динамо» в Юнацькій лізі УЄФА розпочався у сезоні-2015/16, ще під керівництвом чинного наставника збірної України U-21 Унаї Мельгоси. Тоді «біло-сині», за аналогією з першою командою у Лізі чемпіонів, потрапити до групи з «Порту» (2:1, 1:0), «Маккабі» Тель-Авів (1:1, 2:0) та «Челсі» (0:2, 1:3). Посівши 2-е місце в квартеті, столична команда зіграла стикову гру з англійським «Мідлсбро», яку програла 0:5 та вилетіла.


Сезон-2016/17. Вже наступного сезону динамівці грали в турнірі під орудою іншого наставника – Юрія Мороза. Кияни чудово пройшли груповий етап, посівши 1-шу сходинку в групі з «Наполі» (4:1, 2:0), «Бешикташем» (3:3, 3:1) та «Бенфікою» (2:1, 2:1), а в плей-оф поступилися амстердамському «Аяксу» (0:3). Особливо тоді виділявся молодий Богдан Леднєв, який став найкращим бомбардиром команди зі шістьма голами в активі.


Сезон-2017/18. Починаючи з цієї кампанії, головним тренером «Динамо» U-19 став Ігор Костюк, який досі очолює команду. На жаль, турнірна дорога столичної команди з України виявилася недовгою. У 1-му ж своєму протистоянні на «Шляху чемпіонів» кияни поступилися «Інтеру» (2:2, 0:3) та вибули зі змагання. Особливо гіркий присмак залишився після 1-ї зустрічі, адже в ній наша команда вела 2:0…


Сезон-2018/19. Тоді «біло-сині» також грали в Юнацькій лізі УЄФА через «Шлях чемпіонів». Спочатку вони легко пройшли болгарський «Септемврі» (1:0, 5:1), потім упоралися з бельгійським «Андерлехтом» (1:1, 2:1), а в раунді плей-оф упевнено пройшли італійський «Ювентус» (3:0). А ось в 1/8 фіналу на «Динамо» чекала зустріч з німецьким «Хоффенхаймом», перед якою отруївся основний кіпер Руслан Нещерет. І за іронією долі після 0:0 в основний і додатковий час гра дійшла до серії пенальті, в якій перемогли «селяни» 2:4 та вибили киян з турніру – пенальті не забили нинішній гравець основи Костянтин Вівчаренко та Максим Завгородній.


Сезон-2019/20. Цього разу «Динамо» успішно подолало дві стадії «Шляху чемпіонів», залишивши за бортом змагання спершу північномакедонську «Шкендію» (8:0, 2:2), а згодом грецький ПАОК (3:0, 2:2). А ось у плей-оф раунді фортуна «біло-синім» не посміхнулася, адже в грі проти «Динамо» Загреб команди після 0:0 довели гру до серії пенальті, в якій з рахунком 4:3 тріумфували хорвати.


Сезон-2020/21. Ця кампанія обіцяла бути вкрай цікавою, оскільки жеребкування одразу ж звело динамівців із грізною «Барселоною» з її славетною «Ла Масією». Втім, корективи внесла тодішня ситуація в світі – розіграш Юнацької ліги УЄФА скасували через коронавірус.


Сезон-2021/22. Однозначно, це – найуспішніший сезон для «Динамо» в Юнацькій лізі УЄФА станом на зараз. Підопічні Ігоря Костюка в груповому етапі бодай по разу розгромили кожного з іменитих суперників – «Бенфіку» (4:0, 0:1), «Баварію» (4:0, 2:1) та «Барселону» (0:0, 4:1) – внаслідок чого вийшли у стикові матчі з 2-го місця. Там на киян чекала зустріч з іспанським «Депортіво», яка після 2:2 в ігровий відрізок часу завершилася емоційною перемогою українців з рахунком 3:2. Однак в наступній стадії, 1/8 фіналу, динамівці вже після початку повномасштабної війни в Україні у Бухаресті поступилися португальському «Спортінгу» (1:2) та вилетіли. Особливо феєрив у вищезгаданих матчах Самба Діалло.


Після цього славетного сезону «Динамо» на 2 роки забуло про Юнацьку лігу УЄФА, двічі поспіль програвши чемпіонські перегони у внутрішній першості U-19 львівському «Руху». На щастя, тепер вже київський колектив повертається в єврокубок для юніорів і будемо сподіватися, що, починаючи зі завтрашньої гри з словенцями, почне написання нової вдалої сторінки в історії змагання.


Окремо варто відзначити серію Ігоря Костюка в Юнацькій лізі УЄФА, під керівництвом якого «Динамо» не програло в основний час жодної зустрічі на виліт, вибуваючи з турніру або внаслідок серії пенальті, або через карантинні обмеження. Якщо бути конкретнішим, то 49-річний коуч «біло-синіх» взагалі не знав смаку поразок на євроарені з вересня 2017-го по грудень 2021 року. Відповідна успішна серія налічувала 16 матчів.


Хай там як, Юнацька ліга УЄФА – це не лише про результат. Виступи в цьому турнірі допомогли набратися досвіду низці гравців, які зараз є важливими в першій команді «Динамо». Йдеться про Миколу Шапаренка, Дениса Попова, Владислава Дубінчака, Владислава Ваната, Миколу Михайленка, Назара Волошина та інших. Тож усім нам залишається вірити, що «біло-сині» продовжать тенденцію чудового проявлення себе в Юнацькій лізі УЄФА і завдяки цьому відкриють двері ще низці талантів, які матимуть змогу приносити славу легендарному київському клубу з «ромбом» на грудях.