22 жовтня 2024 14:45

Олександр ГРИЦАЙ: "Цікавим буде протистояння Довбика з "Динамо". Думаю, що Артем вийде у старті"

Екс-тренер Зорі, Руху та Дніпра-1 Олександр Грицай висловився про єврокубкові матчі донецького Шахтаря та київського Динамо проти лондонського Арсеналу та італійської Роми.


– Олександре Анатолійовичу, які у вас очікування від матчу Ліги чемпіонів Арсенал – Шахтар? Напередодні цього поєдинку лондонська команда у меншості вперше у сезоні програла у рамках АПЛ Борнмуту (0:2).

– Справді, напередодні матчу Ліги чемпіонів Арсенал програв. Лондонська команда намагатиметься реабілітуватись перед фанатами. А матч із Шахтарем буде ще й на домашній арені «канонірів». Звісно, Арсеналу потрібна буде перемога у цій зустрічі. Очікування від цього поєдинку такі: Арсенал – дуже серйозний суперник, який протягом усього матчу намагатиметься атакувати та тиснути.

– А Шахтар напередодні вильоту до Лондона переміг в УПЛ у матчі проти Колоса з мінімальною перевагою 1:0. Може, донеччани сили берегли напередодні важливого єврокубкового поєдинку?

– Я не думаю, що Шахтар у цьому матчі проти Колоса беріг сили. За свою кар'єру я як гравець і тренер брав участь у матчах Кубка УЄФА та Ліги Європи. Але я не пам'ятаю такого, щоби на матч чемпіонату від головного тренера була установка берегти сили перед єврокубками. У кожній новій грі потрібно повністю віддаватися на полі. Тому я не думаю, що «гірники» берегли сили в матчі з Колосом. Просто, мабуть, зараз такий непростий період у Шахтаря.

– Олександр Зінченко у матчі АПЛ проти Борнмута був на заміні. Як вважаєте, Мікель Артета може його задіяти у цій зустрічі проти Шахтаря?

– Так, звісно, може. А чому ж ні? Чи вийде він на поле з перших хвилин? Можливо так!

– Данило Сікан зіграв один тайм за Шахтар проти Колоса. Мабуть, він зіграє проти Арсеналу. В атаці з цим форвардом у донеччан більше шансів розраховувати як мінімум на гол у матчі з «канонірами»?

– Я сподіваюся, що так. Із Колосом він не повністю зіграв матч. Але сподіваюся, що буде більше шансів у донеччан попереду. Але повторюся, що гра буде важка для Шахтаря. Хоча, можливо, «гірникам» буде легше в тому плані, що Арсенал не така пресингуюча команда, як Аталанта. Можливо, у якомусь плані Шахтареві буде трохи легше, ніж у поєдинку з Аталантою. Арсенал – це команда, яка дає грати. «Каноніри» грають самі і дозволяють грати супернику.

– Щодо стартового складу Шахтаря на матч з Арсеналом які у вас думки?

– У воротах буде Різник. У захисті зіграють у центрі Бондар та Матвієнко, а по флангах Конопля та, мабуть, Педріньйо. Думаю, що у опорній зоні Степаненко вийде грати. Тарас більше грає на оборону, ніж Криськів. Це моя думка. Якщо зі Степаненком вийдуть грати в середній лінії Судаков та Бондаренко, то Криськів тоді залишиться на заміні. Щодо вінгерів, то не виключаю варіант, що ліворуч поставлять Зубкова, а праворуч Шведа, якщо він буде готовий зіграти. Але, знов-таки, Зубкову, напевно, незручно грати на лівому фланзі. І тоді, якщо Зубков вийде праворуч, зліва випустять Невертона. У нападі, гадаю, зіграє Сікан. Він виконує великий обсяг роботи. А Шахтар у цій зустрічі має виконати великий обсяг фізичної роботи.

– А ось Динамо має зіграти з Ромою в Лізі Європи. Напередодні зустрічі з киянами римляни програли вдома Інтеру (0:1). А Динамо з рахунком 5:1 виграло у Оболоні. Ванат забив два м'ячі і по дві результативні дії зробили Шапаренко та Бражко. Що по цьому поєдинку скажете?

– У Роми ситуація така сама, як і у Арсенала. Програли та намагатимуться реабілітуватися перед своїми фанатами. Рома теж намагатиметься перемогти! Але чи можуть динамівці розраховувати на перші очки цього єврокубкового сезону? Так, можуть!

– Як вважаєте, Артем Довбик вийде на матч із Динамо з перших хвилин?

– Думаю, що так. Цікавим буде протистояння. А Довбик давав інтерв'ю і казав, що на «Стадіо Олімпіко» буде шикарна атмосфера. Але побачимо!

– Щодо стартового складу Динамо які у вас думки?

– У воротах зіграє Бущан. У центрі захисту вийдуть Попов та Михавко. Ліворуч у захисті буде Дубінчак, а можливо і Вівчаренко. Але більше схиляюся до того, що таки Дубінчак. А правого захисника можуть зіграти Тимчик чи Караваєв, тому тут є питання. У півзахисті вийдуть Бражко з Шапаренком і, мабуть, Буяльський. Питання, чи зможе зіграти Ярмоленко. Якщо до поєдинку з Ромою він не буде готовий, можливий варіант, що праворуч на фланзі зіграють Тимчик захисника, а Караваєв півзахисника, як це було у матчі з Оболонню. У Зорі, де я був тренером, він грав на цій позиції. Лівого півзахисника з Ромою, мабуть, зіграє Кабаєв. У нападі, гадаю, буде задіяний Ванат.

– До речі, вчора відбулося львівське дербі Рух – Карпати (0:1). Ви як колишній тренер Руху, що скажете з приводу цього матчу?

– Це була цікава гра, щиро кажучи. Матч справді відповідав статусу дербі. Прикро, що глядачів було мало на стадіоні через обмеження. Якби була заповнена арена, то взагалі було б ще цікавіше і матч виглядав би топово! Чесно скажу, отримав насолоду від перегляду поєдинку.

– Хто, на вашу думку, краще зіграв?

– У другому таймі однозначно Рух, а в першому, напевно, Карпати. Загалом була напружена гра. На мою думку, гра більше була нічийною, але в цьому дербі перемогли Карпати.

– Рух, до речі, мало пропускає. Львів'янам забили лише 5 м'ячів. Стільки ж пропустило тільки Динамо в УПЛ. Хороша оборона у Руха?

– Я скажу, що загалом у Руха гарну команду зібрано. У складі Руху грають молоді, потужні футболісти. Гравці у них біжать. Видно, що вони фізично та технічно добре підготовлені. Ігри Руху залишають позитивні враження.

– На даний момент Рух та Карпати посідають 7 та 8 місце в УПЛ. Як думаєте, чи можуть вони ще поборотися за місце в єврокубках?

– З огляду на те, що в єврокубки вийде лише три команди, то важко буде зачепитися за цю зону. Але побачимо!


Фото - ФК Рух