22 жовтня 2024 09:27

"Динамо" - лідер "правомірної" турнірної таблиці УПЛ, заснованій на xPoints

Блогер Михайло Смоловий у своєму Телеграмі поділився черговим аналізом гри команд УПЛ:


- Правовірна таблиця #УПЛ

Після 10-го туру

Тур позаду, час для правовірної. Перше, що кидається в очі - це неймовірні проблеми Кривбаса (-6.9) та Колоса (-5.2) з реалізацією. На обох вже не конвертовано моментів на 12 (!) голів в 10 турах! Звідси сильний недобір очок. Кривбас міг розраховувати принаймні на 3.5 зверху до того, що мають. А Колос взагалі недорахувався 7.2! Команда з Ковалівки лідер за недобором та найнудніша команда чемпіонату - лише 17.8 xG в обидва напрямки в їх матчах. Захист ок, напад - не ок.

Друга найнудніша команда УПЛ - Олександрія. В матчах за їх участю створено 19.1 очікуваних голів. Але в запасі поєдинок з Динамо, а отже шанс спустити сюди Ворсклу чи навіть Кривбас. Загалом тримає команду серед лідерів захист: десь шість мало зайти, шість і зайшло. В нападі оверперф, із захистом загалом спричиняє суттєвий перебір очікування - 6.2 очка зверху!

Якимось дивом, попри усі розмови та подвиги Тараса, Динамо утримує статус найкращого захисту - 4.6 xGA. Виглядає дійсно аномально. Якщо порівняти з тими, хто зіграв 9 матчів, то кияни допустили на власні ворота на 1.8 очікуваних голи менше за Олександрію, на 3.5 очікуваних голи менше за Полісся та на 5.0 менше за Рух!
Атака поступово підтягується до Шахтаря. Гірняки поки створюють найбільше в Лізі (18.7 xG). Але сказати, щось хороше про захист Шахтаря важко: мало зайти девʼять, девʼять і зайшло, дякуючи Болівару. Якщо аномальна реалізація ударів (забито на 7.3 голи більше очікування) забуксує, то розмови про відставку Пушича посиляться.

Найдірявіший захист в Інгульця (20.5 xGA), фактично понад 2 очікувані пропущені щотуру! Але фактор Паламарчука поки стримує команду від ще більшої ганьби - пропущено командою на 4.5 голи менше очікування! Принагідно згадуємо Механіва та ЛБ (пропущено на 4.8 менше очікування), Чорноморець та Рудька (4.6) та Рух з Ледвієм (4.6).
На іншому плюсі кіпери Оболоні, що вже пустили на 7.6 голів більше очікування.