21 жовтня 2024 15:13

Тиждень єврокубків. Україні загрожує падіння у таблиці коефіцієнтів на рівень першого кваліфікаційного раунда ЛЧ для чемпіона

Фото - https://depositphotos.com/ua/


Третій тур Ліги Європи – це 36 команд, розділених на 18 ігрових протистоянь. За перемогу кожна з команд отримає три очки у турнірну таблицю, і два – у Таблицю коефіцієнтів країн; нічия дасть один бал і туди, і туди; поразка залишає невдах ні з чим.


Другий тур Ліги конференцій – це 36 команд, розділених на 18 ігрових протистоянь. За перемогу кожна з команд отримає три очки у турнірну таблицю, і два – у Таблицю коефіцієнтів країн; нічия дасть один бал і туди, і туди; поразка залишає невдах ні з чим.

Третій тур Ліги Європи розділений на два ігрових дні; другий тур Ліги конференцій відбудеться в один ігровий день.

Ситуація для України дуже небезпечна. 21-ше місце – це ще не точка дна, від якої можна відштовхнутися. Позаду перебувають Швеція та Кіпр, які представлені трьома командами (кожна з країн) у не найпрестижніших турнірах.

Третій тур єврокубків точно не відзначиться падінням України нижче 21-ої позиції у Таблиці коефіцієнтів (навіть математичних шансів обійти Україну на тижні у конкурентів немає), але конкуренти можуть закласти фундамент для штурму наших позицій вже під час наступного міжнародного вікна. Наприклад, за найгіршого сценарію Швеція вже в четвер може скоротити відставання від України до 0.25 бала, Кіпр – до 0.525 бала. Тоді буде загроза падіння на 23-тє місце, "особливість" якого – це старт чемпіона Асоціації з першого (!) кваліфікаційного раунду Ліги чемпіонів.

Теоретична загроза залишається і від Угорщини зі Словаччиною, але одним представником у єврокубках цим країнам важко конкурувати навіть з максимально кризовою Україною. Так само, як і нам важко конкурувати з кризовою Сербією. 0.675 бала, на які Сербія випереджає Україну – далеко не прірва, однак важко нівелювати навіть таке відставання, набираючи по одному очку за два тури.

Чи все ще конкурент для України – Хорватія? Теоретично, так, але ж історія та сама, що й з нашим протистоянням з сербами. Для прогресу потрібно набирати більше очок, аніж це робить конкурент. А наразі "Динамо" (Загреб) в основному етапі єврокубків самотужки тримає темп "Шахтаря" і "Динамо" (Київ).

У рейтингу клубів (матчі відзначені символом *)вболіваємо проти тих, хто може завадити "Шахтарю" відібратися напряму у Лігу чемпіонів 2025/26, якщо "гірники" виграють УПЛ, а трофей ЛЧ-2024/25 поїде до команди з зони Ліги чемпіонів свого внутрішнього чемпіонату.

(вигідні перемоги команд, що виділені жирним)