29 вересня 2024 10:02

Андрій СТЕЦЕНКО: "Те, що Рамос приніс у "Дніпро" новий свіжий струмінь, навіть не піддається сумніву"

Колишній генеральний директор «Дніпра» Андрій Стеценко поділився думками про роль іспанського тренера Хуанде Рамоса в історії клубу.


– Чи вважаєте ви запрошення Рамоса і його команди позитивом для розвитку клубу? З одного боку, клуб нічого не виграв, а з іншого – в останньому сезоні боролися за золото, повернули собі ім’я в Європі.

– По-перше, те, що Рамос приніс у клуб новий свіжий струмінь – це однозначно, це навіть не піддається сумніву. Це виражалося у багатьох питаннях, навіть у тій самій трансферній політиці.

У нього багато чого, можна говорити, навчився, як правильно вести переговори з людьми, які оточують того чи іншого футболіста. Бо ж ви чудово знаєте, що до приходу Рамоса у нас іноземців було – раз, два й усе. Гравця калібру Калинича, Стринича, Жуліану не було.

А за кожним футболістом, який щось із себе представляє у футбольному плані, одразу низка агентів, імпресаріо, порадників і так далі. І тому я не мав досвіду спілкування з такою кількістю людей, які впливають на позицію футболістів. Тобто, доводилося лавірувати весь час.

Це один із прикладів, який свіжий струмінь він приніс. Ви ж чудово знаєте: харчування змінив, порядок дня, заїзди, переїзди. Багато чого він змінив, і після нього багато чого так і залишилося. Той самий Маркевич, який прийшов після нього, – там же були люди, які залишилися в команді, – вони казали: «Богданич, не треба це міняти, це добре». Потрібно віддати належне Маркевичу, він багато чого прийняв на озброєння і продовжив справу Рамоса.

– Чи були ви за те, щоб він залишився працювати навесні 2014 року? Тоді багато ходило чуток, що, мовляв, Коломойський зараз губернатор тут, вони зустрінуться з Рамосом, все вирішать, і Рамос продовжить співпрацю. Але цього так і не сталося. Ви були за те, щоби він працював далі?


– Звичайно, я був за те, щоб він працював далі, і я Ігорю Валерійовичу весь час говорив про те, що його треба залишати. Але, на жаль, тоді ж почалася війна, і Рамос, зважаючи на все, прийняв рішення, що він контракт продовжувати не буде.

До речі, наскільки я розумію, той самий Ігор Валерійович певною мірою, може, навіть образився на те, що відносини з Рамосом не вдалося продовжити. Ну, і почалася катавасія з цими невиплатами і таке інше. У нас же перша людина, якій ми стали винні, і потім усе покотилося, як снігова куля, був саме Рамос разом зі своїм штабом.

А чому я хотів – так, у мене, ви знаєте, було багато непорозумінь, але очевидне не можна не взяти до уваги: при ньому команда росла і доросла до того, що посіли 2-е місце і вийшли нехай навіть у попередній раунд, але Ліги чемпіонів. Більше такого в нас не було, – сказав Стеценко.


Фото - ФК «Дніпро»