28 вересня 2024 10:56

Микита ШЕВЧЕНКО: "Слова Бущана про рівень Прем'єр-ліги? Можливо, гравцям "Динамо" видніше, адже вони грають у єврокубках, але, на мій погляд, зараз чемпіонат конкурентний і цікавий"

8-й тур УПЛ розпочався з сенсаційної нічиї у Рівному, де "Шахтар" втратив очки у протистоянні з місцевим "Вересом" - 1:1. А сьогодні очікується не менш цікаве продовження, зокрема у Кривому Розі відбудеться принципове протистояння "Кривбас" - "Олександрія". Саме цю гру багато спеціалістів називає центральною у турі. Напередодні FootBoom поспілкувався з голкіпером "містян" Микитою Шевченко.


- Внаслідок чого "Олександрії" вдався такий яскравий старт?

- Пішов третій рік роботи під керівництвом Руслана Петровича і мабуть, ми вже краще розуміємо його принципи, притерлися, зрозуміли один одного, з'явилася взаємодію у грі, а головне - є результат. Також влітку у команду прийшли новачки, які швидко влились в колектив, адаптувались і стали підсиленням.


- Влітку Руслан Ротань розривався між Олімпійською збірною та "Олександрією", тому були побоювання, щодо такого поєднання. Як вдалося пройти через це?

- Ми розуміли, що не можемо підвести тренера. З нами працювали його помічники, а Руслан Петрович тримав руку на пульсі, переглядав тренування та контрольні матчі, вносив корективи.


- В "Олександрії" непогано проявляють себе легіонери. Кампос забив у минулому турі, а Безерра - взагалі один з найактивніших в стартових поєдинках. Як вдається долати язиковий бар'єр, знаходити порозуміння з легіонерами?

- У нас є Сергій Симоненко, який добре знає іспанську мову і допомагає у спілкуванні. Або ж на пальцях пояснюємо, розуміємо один одного, адже футбольна мова універсальна. У нас склався гарний колектив, тому не здивований, що іноземцям також комфортно і вони поступово реалізують свій потенціал.


- У попередньому матчі з "Лівим берегом" перемогу вашій команді принесли центральні захисники. Як прокоментуєш цей момент?

- Ми тренуємо стандарти й вдалося реалізувати в життя тренерські ідеї. Я б не робив акцент окремо на захисниках чи форвардах, адже насамперед важливий баланс, футбол - колективна гра.


- А воротарі готові підключатися до стандартів, якщо цього буде потребувати гра?

- Без самодіяльності, звісно, але якщо коуч покаже, що треба йти вперед - підключимось.


- Серед матчів, які вже зіграли, який найбільше запам'ятався?

- З "Шахтарем". І за емоціями, і за розвитком подій. Закамбечити у матчі з чемпіоном - це дійсно непересічна подія.


- А чому не вдалося забити "Оболоні" - в єдиному матчі, в якому ваша команда втратила очки?

- Не скажу, що ми погано грали, але варто віддати належне супернику, який після приходу нового тренера десь був на підйомі. Билися й у підсумку розійшлися миром.


- Єврокубкову поразку від "Лаціо" (0:3) твій колега, голкіпер "Динамо" Георгій Бущан пояснив рівнем нашого чемпіонату. А ти як оціниш теперішній рівень УПЛ?

- Можливо гравцям "Динамо" видніше, адже вони грають в єврокубках, але, на мій погляд, зараз чемпіонат конкурентний та цікавий. Немає явного лідера, багато команд можуть відібрати очки. Навіть колективи з нижньої частини турнірної таблиці можуть піднести сюрпризи. Це і згадувана вже "Оболонь", і "Верес", і інші.


- У рідному футболі частенько намагаються шукають третю силу. "Олександрія" готова кинути виклик вітчизняним грандам?

- Не хочу розкидуватись гучними словами, адже говорять, що щастя любить тишу. До того ж повторюсь, зараз вистачає інших команд з амбіціями, які прагнуть зайняти якмога вищі місця. Ми плідно працюємо і налаштовуємось на максимальний результат, а в кінці сезону побачимо, що з цього вийде. Якою силою ми змогли стати.


- Попереду у вас відповідальні матчі з "Кривбасом" та "Рухом"...

- Не хочеться виділяти когось окремо. І "Кривбас" і "Рух", і "Полісся", і ЛНЗ - є багато цікавих команд, які заслуговують на увагу та повагу. Готуємось у звичному режимі, але є окремі нюанси, які намагаємось реалізувати у кожній окремо взятій грі.


- Ти зараз не граєш, як переживаєш цей момент?

- Це футбол. У моїй кар'єрі були різні періоди, працюю і чекаю на свій шанс.


- Є інформація, що твій колишній клуб "Зоря" розрахувалась по багатьох боргах. У вас теж був спір з клубом, з вами луганці розрахувались?

- Так, це правда, багато хлопців говорили, що отримали кошти, але я - ні...


- Рішення Палати з вирішення спорів було не на вашу користь?

- Чому ж не на мою? На мою. "Зоря" повинна розрахувати зі мною - і по боргах, і по компенсації за розірвання контракту.


- Так рішення ж є, чому не має розрахунку?

- Рішення і є, і водночас - немає... Як би так пояснити? Рішення прийняли, коротенький текст дали, "Зоря" запросила повний текст, чекаємо на нього. Юрист каже, що за місяць-два повинні були написати, але в окремих випадках можуть затягнути - до півроку. Але тут вже другий рік пішов. Не розумію. В минуле зимове трансферне на луганців могли накласти трансферний бан, а тут вже і літнє пройшло! Таке враження, що "попросили" не поспішати... Не Палата, а бєспрєдєл, серйозно.