27 вересня 2024 00:00

Марко Білий: перший український тренер у чемпіонаті Норвегії

27 річний Марко Білий починає ранкове тренування


На початку 2024 року колишній український арбітр Марко Білий увійшов до тренерського складу відомого норвезького футбольного клубу «Вікінг». Хлопець став першим українським футбольним тренером з України, який працює в еліті норвезького футболу.


На сьогоднішній день «Вікінг» посідає 4 місце у чемпіонаті після 23 зіграних поєдинків. Команда Марка Білого має у своєму активі 40 очок, тому має всі шанси потрапити до зони Ліги Чемпіонів та здобути медалі чемпіонату.


В норвезький чемпіонат потрапляє дуже мала кількість українців — останнім був форвард Олексій Хобленко, який виступав за команду «Стабек» у 2021 році.



З чого все починалось


Розповідає Марко Білий: «Ще в далекому 2010 році в мене з’явилася ідея фікс ― організувати футбольну команду. Мені тоді було всього 13 років. Я займався гандболом, але хотів грати в футбол ― мені це ближче. В популярній в той час соцмережі, «ВКонтакте», я створив групу для тих, хто цікавиться футболом і просто хоче грати у футбол.Кількість учасників росла просто на очах.


Коли мені виповнилося 14, я зв’язався з колишнім учасником запорізького футбольного клубу «Торпедо», Віктором Мар’єнком, і ми домовились з ним про те, щоб він почав тренувати зібрану мною команду. Як зараз пам’ятаю, Віктор Федорович мене спитав: «Що для тебе важливіше ― процес чи результат?»


Я, недовго думаючи, відповів: «Результат!»


Так все й почалося.


Ми регулярно тренувалися, грали, брали участь в змаганнях. Але мені хотілось більшого.


Раптом мій товариш Андрій запропонував показати наш клуб його знайомій, яка була власником декількох спортивних магазинів. Звичайно, я погодився. Мені хотілось, щоб про футбольний клуб, який я сам організував, дізналося якомога більше людей. Я особисто познайомився з Зоєю Погорєловою, і ми з нею почали співпрацювати. Її мережа спортивних магазинів стала нашим основним спонсором. В нас з’явилася дуже гарна спортивна форма, ми закупили якісне екіпірування. Варто зауважити, що ми стали, мабуть, першою аматорською командою з такою професійною організацією. Ми були повністю забезпечені всім необхідним, в нас був хороший сайт; також ми активно займалися групами в соцмережах і мали досвідченого тренера. Наші ігри знімала професійна фотографка, яка була присутня на Лізі Чемпіонів. Все це привернуло увагу «заряджених» спонсорів, і з часом на нас вийшла відома запорізька компанія, яка займалася виготовленням меблів.


Директор компанії захотів особистої зустрічі, і коли на зустріч прийшов я, 14-річний підліток, він, м’яко кажучи, здивувався. Ми з ним знайшли спільну мову, але компанія так і не стала нашим постійним спонсором.


В цей час наша команда брала участь в чемпіонаті ― ми зайняли чи то друге, чи то третє місце. Виграти, на жаль, не вдалося. Але це був неймовірно корисний досвід, особливо враховуючи той факт, що мені було всього 14».


Знаймоство с легендою


«Завдяки своїй футбольній команді, доля познайомила мене з легендою українського футболу - Анатоліем Заяєвим, саме він вплинув на мене, та я став футбольним арбітром. Вже з 15 років я почав обслуговувати ігри в якості арбітра, та одного разу менідовірили товариську гру за участі основної команди «Металург», то був чудовий матч, я вперше в життя опинився на одному футбольному полі зі своїми кумирами дитинства» ― додав Білий Марко.


Нові горизонти. Вікінг.



(Марко Білий в роботі ассистентом арбітра у другому дивізіоні Норвегії)


Якось після однієї з ігор в Норвегії, де Марко процював арбітром, йому написав Мортен Йенсен ― головний тренер відомого норвезького клубу «Вікінг». Він запросив хлопця на тренування, а після нього запропонував співпрацю. Марко Білий і ФК «Вікінг» уклали контракт, і Марко увійшов до тренерського складу. Почалося нове життя ― вже на норвезькій землі.


(Марко Білий по центру, та два головних тренера, ліворуч Бьярте Лунде Арсхейм, праворуч Мортен Йенсен )


«Вікінг» ― це один з найстаріших футбольних клубів Норвегії. Він заснований ще в 19 столітті ― в 1899 році. «Вікінг» шість разів здобував Кубок країни та вигравав неабияку кількість матчів. Тому для Марка, уродженця Запоріжжя, запрошення стати частиною команди стало великою честю і таким чином Марко Білий став першим українським фахівцем яким став тренером в норвезький Еліт Серії.


Чим конкретно займається Марко Білий?


(Марко Білий на тренуванні команди. Фото: ФК Вікінг)


Марко тренує футболістів та готує їх до змагань. Зазвичай тренування короткі ― вони тривають близько 30 хвилин. Інші його функції стосуються суддівства. Марко ділиться з гравцями певними «хитрощами», які є запорукою хорошої гри. Норвезькі футболісти слухняні та пунктуальні ― ніхто не запізнюється на тренування навіть на одну хвилину. Кожна гра ― як остання: кожен футболіст віддається грі на 100 відсотків.


Також один з основних обов’язків Марка полягає в створенні якісної лінії оборони з точки зору положення поза грою (офсайду). Варто відмітити, що в цьому сезоні «Вікінг» створив на 53% більше офсайдних «пасток» для суперників в порівнянні з попереднім сезоном. І загалом команда стала грати більш ефективно.


Норвезький менталітет


Марко Білий ділиться враженнями про країну: «Якщо чесно, не можу сказати, що мені дійсно тут подобається. Норвежці ― досить своєрідний народ. Це холодні та стримані люди, тут не прийнято відкрито проявляти свої емоції. Але що мені справді подобається ― це футбол. Власне, заради нього я й знаходжусь тут.


Ставлення до українців в місцевих нормальне ― не відчуваю якогось приниження. Але, відверто кажучи, часто сумую за рідною землею».



Плани на майбутнє


«По перше, дуже хочется завоювати медалі чемпіонату» ― сказав Марко.


Також Марко планує стати тренером категорії PRO UEFA ― попереду роки навчання. Але його 13-річний досвід вже дає про себе знати ― про хлопця говорять не тільки в рідній Україні, але й в Норвегії.


«Футбол ― це любов на все життя. Я неймовірно радий, що доля мене поєднала з «Вікінгом» ― коли я тільки починав займатися футболом, я про це міг тільки мріяти. Кожен день я вдосконалююсь та поповнюю свій арсенал знань, і мене це неймовірно надихає», ― ділиться Марко.



Досьє: Марко Ігорович Білий народився 21 червня 1997 року в м. Запоріжжя. Колишній футбольний арбітр, нині ― тренер футбольного клубу «Вікінг».


Наступну гру «Вікінг» проведе у неділю, на виїзді, против аутсайдера чемпіонату― «Лилестрьом». Початок зустрічі о 18 годині по Київу.