26 вересня 2024 16:46

Екс-тренер "Чорноморця": "Динамо" потрібне серйозне посилення складу"

Вчора київське "Динамо" невдало стартувало у груповому раунді Ліги Європи. Команда Олександра Шовковського з великим рахунком 0:3 поступилася римському "Лаціо", розчарувавши не тільки вболівальників, які прийшли на "Фолькспаркштадіон" у німецькому Гамбурзі, а й багатомільйонну армію любителів футболу біля екрану телевізорів.


Думками про цей поєдинок з кореспондентом UA-Футбол поділився колишній гравець, тренер і головний тренер одеського "Чорноморця" Ігор Наконечний.


- Якщо чесно, то щодо матчу "Динамо" - "Лаціо" попервах був налаштований оптимістично. Думав, що наша команда нормально в ньому зіграє. Адже на даному часі "Лаціо" не є суперклубом. У Серії А римляни виглядають скромно, розташувавшись у середині турнірної таблиці. Якщо говорити про "Динамо", то тут інша справа … Коли дивишся на гру динамівців у чемпіонаті України, то вони виглядають начебто добре, але цього не скажеш про їхній виступ у Європі. Я просто в шоці від того, як "Динамо" давало гравцям "Лаціо" проходити свою оборону! Це взагалі ні в які рамки не лізе! Та й у середній ланці було далеко не так, як хотілося б. Скільки розмов точилося навколо опорного півзахисника Бражка, якого "Динамо" начебто має наміри продати у закордонний клуб, але чи виправдовує він свій рівень? Опорний хав – це ключова, визначальна постать у командній грі, але якихось конструктивних дій в плані оборони у його виконанні ми не бачили. Римляни проходили через центр, як ніж крізь масло. Дуже прикро, що у вчорашньому матчі з боку динамівців не було видно нічого – ані в лінії оборони, ані в середній лінії! Нічого! На додачу до всіх бід у складі "Динамо" травмувався захисник Себальйос, що не додає оптимізму тренерському штабу киян.


- Про Бражка ви вже згадали. Крім нього у середній ланці вас ще хтось розчарував?

- Шапаренко. Цей гравець подавав стільки надій, однак стабільності йому явно бракує. Так, він може віддати передачу, забити. Але вчора він був не схожим на себе - як у передачах, так і в ударах по воротам. Мабуть, суперник "завозив" так, що хлопець не знав, що робити (посміхається).


- Які бачите перспективи "Динамо" у груповому раунді Ліги Європи та й загалом?

- Потрібно думати про справжнє посилення складу. Взагалі у футболі дрібниць не буває, все важливо. На зміну досвідченому Мірчі Луческу на тренерському містку заступив Олександр Шовковський. Ми ж бо не знаємо, які у нього знання і за якою методикою він працює. До цього він був тренером воротарів, а потім відразу ж став головним тренером. Тому не зрозуміло, що у "Динамо" у плані тренувального процесу та усім, що з ним пов’язано. Ніхто не заперечує, що у Шовковського, як футболіста, є величезний досвід. Однак головним тренером він за великим рахунком багато не працював. Чемпіонат України, де у його команди все складається більш-менш добре, не йде ні в яке порівняння з єврокубковими турнірами. Варто було потрапити у Європі на серйозний клуб – і різниця у класі відразу ж дала про себе знати. У кожну ігрову лінію нинішнього "Динамо" потрібно як мінімум по одному гравцеві високої кваліфікації. Можливо, столичному клубу не завадив би хороший помічник головного тренера або ж сам головний тренер. Навіть не знаю, що попервах треба зробити, аби "Динамо" стало схоже на те "Динамо", яке всі ми пам’ятаємо за висококласною грою у Європі. Тож якщо у клубі прагнуть вийти на достойний європейський рівень, то неодмінно повинні щось змінювати у плані посилення.