26 вересня 2024 16:12

Микола МОРОЗЮК: "Я себе приписую до тих людей, які відіграли велику роль у провалі збірної України на Євро-2024"

Колишній український футболіст Микола Морозюк поділився думками про причини невдалого виступу збірної України на Євро-2024.


– Чому збірна, на вашу думку, так погано виступила на Євро і зараз такий спад, що вже помітно по Лізі націй?


– Особисто моя думка: я себе приписую до тих людей, які велику роль відіграли в провалі збірної на Євро. Тому що я, як і більшість журналістів, преси, експертів, тренерів, хто тільки не говорили до початку чемпіонату Європи, і я в тому числі – як мінімум 3:0 ми обіграли Румунію до гри.


Прогнозували, хто скільки заб’є – Довбик три, тому що він кращий бомбардир в Іспанії, Лунін – номер 1 у «Реалі», Судаков – 100 млн, Мудрик – біжить за секунду 100 метрів. Якась фантастична така картина, і ще раз повторюсь: я був у тому числі.


І коли я дивився цю гру, я почав аналізувати це вже після гри, я пропустив це через себе, згадуючи, як ми потрапили на молодіжний ЧЄ в Данії (2011 року – прим.), де до початку Євро ми вже виграли його в пресі.

І такий настрій був усередині команди, де ми його повністю провалили. Нас переїхали катком чехи, які були на три голови слабші від нас. Але це футбольне життя.


Тобто люди не були готові до гри. До початку Євро вони вже… У них навіть це в підсвідомості залишається. Вони читають ці новини, воно навіть якщо ти не хочеш, все рівно зсередини тебе розслабляє. І це було видно з Румунією, тому що наступні ігри показали зовсім інше.


– Товариська гра з Польщею не показала, коли ми програли?


– Але це трошки інше. Товариський матч не можна порівнювати з офіційними. Група Євро – це зовсім інша відповідальність. Я можу сказати також, що румуни як мінімум на голову слабші за нас, але…


Я не спілкуюся взагалі з жодним гравцем збірної і не знаю взагалі інформації, що відбувається. Але можу просто сказати те, що я бачу, відчуваю через екран: це проблеми всередині. Мені здається, зараз щось відбувається в самому колективі, між гравцями немає цієї гармонії, немає єдиного цілого.

– Є конфлікт між тренером і футболістами?


– Чесно, не знаю. Мені здається, що немає якогось взаємопорозуміння, немає довіри, немає хімії. Коли приходить тренер, і, можливо, гравці якісь хочуть грати по-іншому, їм не подобається ідея тренера, тренер не вірить у тих гравців, які раніше були лідерами. І починається все рушитися. Не хочу в це вірити, але щось мені отак здається, – сказав Морозюк.