26 вересня 2024 15:29

Іван КРИВОШЕЄНКО: "Не сказав би, що "Динамо" награло на поразку від "Лаціо" з рахунком 0:3, проте це факт"

Динамо розпочало основний турнір Ліги Європи поразкою в номінально домашньому матчі з римським Лаціо (0:3). Найзначніші моменти матчу Динамо – Лаціо ми обговорили з відомим у минулому гравцем ФК Маріуполь та полтавської Ворскли Іваном Кривошеєнком.


– За день до матчу більшість українських фахівців передбачали нічию у поєдинку Динамо – Лаціо, а Олександр Кучер вірив у перемогу киян із рахунком 2:0. Про що ти думав до початку гри, яким був твій прогноз?

– Теж не думав, що Динамо програє у цій зустрічі. Все-таки кияни провели непогану кваліфікацію у Лізі чемпіонів, зараз лідирують у чемпіонаті України. А Лаціо – далеко не гранд в італійській Серії А, і нинішній чемпіонат вони розпочали не найкращим чином. Проте всі розуміли, що різниця між УПЛ та Серією А є, і вона значна, як ми побачили.

– Стартовий склад Динамо тебе здивував?

– Ні. Буяльський міг розраховувати на місце в основі, але має пошкодження, як сказав головний тренер. Михайленко також ще не поновився. Ось і Себальйос отримав м’язову травму у першому таймі. Мені здається, це ланки одного ланцюга – у команди багато переїздів і вони не встигають відновлюватись.


А щодо Лаціо, то вони поміняли 8 гравців стартового складу, це якщо порівнювати з недільным матчем Серії А проти Фіорентини. Вони вирішили зіграти з динамівцями не основним складом, адже у неділю у них буде матч із лідером – Торіно, причому у гостях. Ось такі реалії зараз, що клас українських лідерів видно лише на міжнародній арені.

– Вже на 5-й хвилині гості відкрили рахунок – Діа без перешкод вийшов віч-на-віч з Бущаном і потужно пробив у кут воріт. Про що думають футболісти, коли пропускають м’яч на самому початку поєдинку?

– Такі провали змушують ще більше нервувати. Що характерно, такі забиті м’ячі для лаціале не характерні, вони люблять завершувати флангові передачі ударами з меж штрафного майданчика, так був забитий, наприклад, третій гол. А тут був провал у центрі захисту динамівців. Себальйос та Михавко тільки почали грати разом. Навесні, якщо пам’ятаєте, у Динамо грали Попов та Дячук у центрі оборони. Центральні захисники мають бути зіграні, вони мають провести кілька років разом, це в ідеалі. Тактично наші захисники діяли неправильно.


Шкода, що Себальйос отримав травму в середині першого тайму, мені подобається, як він діє. Він може і пас вперед віддати, і на стандарті відзначитися. Давно такого придбання Динамо не мало. За манерою гри колумбієць нагадує мені Євгена Хачеріді. Тарас Михавко також мені подобається. Зрозуміло, що це майбутнє столичного клубу і він ще матиме помилки. У другому пропущеному м’ячі він не звузився і дав змогу супернику безперешкодно вийти на ударну позицію. Що ж, такий рівень нашого футболу зараз.

– За рахунку 0:3 другий тайм уже був не такий цікавий?

– Безперечно. Однак, варто похвалити футболістів українського клубу – вони не зупинилися. Статистика про це говорить – за володінням м’ячем попереду Динамо, а удари по воротах – 9 проти 9. Моменти біля воріт Проведеля виникали, але то кіпер гостей був щасливий, то точності нашим хлопцям не вистачало. У Європі деякі клуби можуть урятувати ситуацію, програючи 0:3, але не українські команди зараз. Ми не можемо сказати, що Динамо не хотіло змінити ситуацію, проте цього замало. Я б не робив трагедії з цієї поразки.


– Тобі, хоч хтось із динамівців сподобався у цьому матчі?

– Можу лише відзначити зі знаком плюс Кабаєва та Ярмоленка, старався і Ванат. Розчарував Піхальонок, він випав із гри. Щодо Миколи Шапаренка, то він намагався створити гостроту біля воріт Лаціо, але з цього нічого не вийшло. Багато його передач не доходили партнерам по команді. Всі ці міфічні цифри, про вартість гравців, роздуті агентами та керівниками клубів, йдуть лише на шкоду футболістам. Вони тиснуть на них.

– Попереду у Динамо у жовтні два виїзні матчі – з Гоффенхаймом та Ромою. На що може розраховувати наша команда у майбутніх зустрічах?

– Можливо, ми побачимо певну ротацію і від Шовковського. Мені хотілося б побачити на полі досвідченого Буяльського, форварда Герреро – його я вважаю найсильнішим форвардом в УПЛ. Подобається мені й Михайленко. Навіть із Лаціо наші хлопці створювали моменти, йшли вперед і не відсиджувалися в обороні. Зрозуміло, що у цих іграх буде складно, але досвід цих матчів важко переоцінити.


– І для Олександра Шовковського, і для Марко Бароні це були перші ігри в основному раунді єврокубків як головні тренери. Це й для них гарна школа?

– Звісно. Вони також навчаються. Особливо ці зустрічі підуть у плюс для нашого фахівця. Адже в Українській Прем’єр-лізі немає матчів такої інтенсивності, такого напруження. В Італії чемпіонат дуже сильний, це всі розуміють.

– З 2004 року київські динамівці не можуть обіграти жоден італійський клуб у єврокубках. А матчів для нашого гранда, за цей час було вже 13. Що робити, щоб виправити цю статистику?

– З італійськими клубами в єврокубках, а також і національній збірній України граєтьсянелегко. Тактично команди з Апеннін дуже підковані та дисципліновані. І збірна України ніколи за 33 роки не обігравала Скуадру Адзурру. І Шахтар, минулого тижня мучився з Болонею. Їхній стиль гри нам зовсім не підходить. Хоча я не сказав би, що Динамо награло на поразку з рахунком 0:3, проте це факт.