25 вересня 2024 18:23

Як грало "Динамо" проти італійських клубів в єврокубках у якості господаря поля

Сьогодні «Динамо» зіграє перший матч основного турніру Ліги Європи. Нагадаємо, що в цьому сезоні всі єврокубкові турніри відбудуться за абсолютно новою схемою. В ЛЄ 36 учасників об’єднані в єдину велику турнірну таблицю. Кожен клуб проведе вісім матчів з вісьмома різними суперниками (вони були обрані на процедурі жеребкування), шість ігор відбудуться в традиційні дати, а ще дві — у січні.


Найкращі вісім команд за результатами усіх матчів одразу потрапляють до 1/8 фіналу, а володарі 9—24 місць проведуть між собою ще протистояння на виліт і також пройдуть до 1/8 фіналу. В Лігу Конференцій ніхто не переводиться.


Перший суперник киян, які виступають в ролі господарів поля, — італійський «Лаціо». Матч відбудеться в німецькому Гамбурзі (початок — 22:00). Римський клуб — не гранд європейського футболу, але один з традиційних лідерів в Італії. Хоча римляни вигравали Серію А тільки двічі (1974, 2000), вони ще сім разів були віце-чемпіонами. Востаннє — в сезоні-2022/23, коли командою керував знаменитий Маурісіо Саррі.


Минулий Чемпіонат Італії «Лаціо» завершив сьомим, лише на одне очко випередивши «Фіорентину». Можливо, занадто багато сил відібрала участь в груповому раунді Ліги Чемпіонів: команда Саррі вийшла з групи (10 очок, 2-е місце), в 1/8 фіналу в першому матчі перемогла «Баварію» (1:0), але у підсумку програла виїзну зустріч — 0:3. Через тиждень після завершення євросезону залишив свою посаду Саррі (в середині березня 2024-го), а до літа команду тренував Ігор Тудор.


Новий сезон «Лаціо» розпочав з новим головним тренером — Марко Бароні (у вересні відсвяткував 61-річчя). Він не був видатним футболістом, але півтори сотні матчів в елітному дивізіоні Чемпіонату Італії зіграв, змінивши багато клубів.


Так само не затримувався довго на одному місці Бароні і в тренерській роботі. В попередньому сезоні його «Верона» фінішувала на 13-й сходинці, перед цим він два роки тренував ще більш скромний «Лечче» (в сезоні-2021/22 підняв до Серії А, у сезоні-2022/23 зберіг прописку в еліті — 16-е місце).


Після п’яти турів сезону-2024/25 «Лаціо» набрало сім очок і посідає 8-е місце в турнірній таблиці. Римляни влітку відпустили групу лідерів, серед яких — найкращий бомбардир команди в останніх восьми (!) сезонах Чіро Іммобіле, гравці групи атаки Феліпе Андерсон, Луїс Альберто.


Італія в єврокубках — традиційно незручний суперник для України. Жереб зводив наші клуби між собою 42 рази, починаючи з 1969 року, і тільки в 6 (!) випадках командам з України вдалося за сумою двох матчів виграти. По два рази таке робили «Металіст» та «Дніпро», по разу — «Динамо» та «Шахтар».


Останній такий епізод трапився 10 сезонів тому, коли «Дніпро» Мирона Маркевича у півфіналі Ліги Європи поклало на лопатки «Наполі» (1:1 в гостях, 1:0 в Києві).

«Динамо» зустрічалося з італійськими суперниками в єврокубках 13 разів і лише 20 років тому зуміло розібратися з «Ромою»: технічна перемога 3:0 в Римі, звичайна перемога 2:0 в Києві. То був єдиний домашній матч з італійськими командами в єврокубках, в якому «Динамо» перемогло. Ще три домашні зустрічі завершилися унічию.


«Лаціо» всьоме зустрінеться з українськими командами в єврокубках. У шести попередніх випадках римляни завжди вигравали за сумою двох матчів, а загалом здобули дев’ять перемог у дванадцяти іграх з «Чорноморцем», «Динамо», «Шахтарем», донецьким «Металургом» та «Дніпром».


«Динамо» проти італійських клубів в єврокубках у якості господаря поля