24 вересня 2024 10:32

"Динамо" - "Лаціо": історія зустрічей у єврокубках

У першому турі основного раунду Ліги Європи «Динамо» зустрінеться з римським «Лаціо».


Зважаючи на новий формат єврокубків, цього разу команди проведуть між собою один матч. Раніше шляхи «Динамо» та «Лаціо» перетинались у єврокубках двічі. Обидва рази суперники провели по два матчі.


Вперше команди зустрілися на першому груповому етапі Ліги чемпіонів сезону 1999/2000. «Динамо» Валерія Лобановського у статусі півфіналіста ЛЧ минулого сезону розпочало основний раунд нового сезону невдало, поступившись на власному полі словенському «Марібору». У другому турі кияни відправились до Риму.


«Лаціо» тоді мав напевно найсильніший склад у своїй історії. Команда, яку зібрав легендарний тренер Свен-Йоран Ерікссон, у попередньому сезоні здобула Кубок Кубків та Суперкубок УЄФА, а за рік до того стала фіналістом Кубка УЄФА. У сезоні 1999/2000 «Лаціо» вдруге у своїй історії і поки востаннє стане чемпіоном Італії.


В обох матчах з тим «Лаціо» взяли безпосередню участь нинішній головний тренер «Динамо» Олександр Шовковський, а також його асистент Сергій Федоров.


Перший тайм на «Стадіо Олімпіко» завершився без голів, а на початку другого господарі поля збільшили темп та інтенсивність своїх атак. Тим не менше, не вони, а кияни відкрили рахунок у матчі. Арбітр призначив пенальті за фол проти Сергія Коновалова, який реалізував на 68-й хвилині Сергій Ребров. Однак усього за чотири хвилини вже господарі поля вели в рахунку. На 70-й хвилині Паоло Негро зрівняв рахунок, а на 72-й Марсело Салас забив у ворота «Динамо» другий гол, який став переможним у цій грі.


Ліга чемпіонів 1999/2000. Перший груповий етап. 2 тур.


«Лаціо» - «Динамо» - 2:1

22.09.1999. Рим. «Стадіо Олімпіко». 37348 глядачів

«Лаціо»:
Баллотта, Негро, Фаваллі, Бокшич, Манчіні (Сімеоне, 75), Михайлович, Неста, Недвед, Станкович (Салас, 52), Верон (Ломбардо, 82), Алмейда.


«Динамо»: Шовковський, Дмітрулін, Головко, Федоров, Ващук, Каладзе, Гусін, Кормильцев (Косовський, 46), Герасименко (Коновалов, 46), Ребров, Шацьких (Венглинський, 83)
Голи: Негро (70), Салас (72) – Ребров (68, з пенальті)


Попередження: Недвед (23), Алмейда (42), Станкович (43), Михайлович (45), Неста (68) – Косовський (59).


На матч-відповідь до Києва римський клуб прибув вже у якості дострокового переможця групи, тож Свен-Йоран Ерікссон вдався до ротації складу, надавши відпочинок цілому ряду основних гравців.


«Динамо» потрібна була перемога, аби не залежати від результату матчу в Леверкузені, де «Байєр», що мав на одне очко менше, приймав «Марібор». Нічия на «Бай-Арені» або перемога словенців вважалася сенсацією, проте саме такі результати виводили б «біло-синіх» до другого групового етапу за будь-якого результату в Києві.


Вже на 18-й хвилині динамівці пропустили гол – м’яч у власні ворота головою зрізав Раміз Мамедов. Цей гол залишився єдиним у матчі, проте «Динамо» допоміг «Марібор», вистояявши нульову нічию у Леверкузені, тож динамівці пройшли далі.


«Лаціо» у тому розіграші Ліги чемпіонів зупинився на стадії чвертьфіналу, поступившись «Валенсії», а «Динамо» в упертій боротьбі поступилося в другому груповому етапі «Баварії» та «Реалу».


Ліга чемпіонів 1999/2000. Перший груповий етап. 6 тур


«Динамо» - «Лаціо» - 0:1


02.11.1999. Київ. НСК «Олімпійський». 67800 глядачів


«Динамо»: Шовковський, Головко (к), Ващук, Дмитрулін, Каладзе, Белькевич, Косовський, Ребров, Гусін, Федоров (Шацьких, 46), Мамедов.

«Лаціо»: Баллотта, Негро (к), Марколін, Коуту, Сенсіні, Панкаро, Сімеоне, Готтарді, Станкович (Пінці, 64), Індзагі, Манчіні
Гол: Мамедов (18, автогол)


Попередження: Каладзе (61)

Вдруге єврокубкові шляхи «Динамо» та «Лаціо» перетнулися у Лізі Європи сезону 2017/18 на стадії 1/8 фіналу.


Перший матч відбувся у Римі.


Зустріч команди розпочали дуже жваво: Морозюк виконав штрафний, господарі відповіли кількома атаками. У стартові хвилини кияни мали швидко переходити від атаки до оборони і навпаки, миттєво перелаштовуючись. Втім, до серйозних загроз воротам справа не доходила. У першій половині тайму можна згадати хіба що потужний «постріл» Феліпе Андерсона у ближній кут, але, на щастя, трохи неточно. Та непоганий момент мав Баста після обрізки нашого гравця, але у цьому моменті динамівцям пощастило, адже м’яч влучив у його партнера Мурджу.


Загалом, гості непогано виглядали у центрі поля та регулярно організовували небезпечні випади до воріт суперника. Згодом «Лаціо» на певний період перехопив ініціативу та перевів гру до воріт «Динамо», втім, нашій команді вдалося впоратися із цим натиском, щільно та компактно граючи в обороні.

Нагоду відзначитися динамівці мали після кількох стрімких контратак, але, попри те, що вони були грамотно розіграні, до завершального удару справа не дійшла. За кілька хвилин до свистка на перерву гості виглядали переконливіше, але ні стандартні положення Циганкова, ні дальні удари Морозюка до взяття воріт не призвели.


Як виявилося, найцікавіші події команди перенесли на другий тайм. Незабаром після початку другої половини зустрічі одна з чудових атак киян стала результативною: Піварич подав зліва, Бєсєдін виграв верхову боротьбу у штрафному майданчику та переправив м’яч на Циганкова, і Віктор, знаходячись спиною до воріт, п’яткою відправив його у сітку.Щоправда, раділи гості недовго: вже через дві хвилини римляни скористалися надлишком вільного простору, Феліпе Андерсон вивів Іммобіле на ударну позицію, і той спрямував м’яч у ворота повз Бойка. Віддавши ініціативу нашій команді, господарі продовжили користуватися зонами, які відкривалися, і скоро повели у рахунку: це Феліпе Андерсон вразив правий кут воріт киян. У відповідь прекрасну можливість зрівняти рахунок не реалізував Піварич, який мав для цього дві нагоди. Не пощастило і Морозюку, який заробив перспективний штрафний удар, але метрів з 22-х влучив у стінку. Після кутового господарі також відбилися.


А далі слово взяв Мораес, який нещодавно вийшов на заміну: Жуніор наважився на красивий дальній удвр з розвороту і влучив точнісінько у кут воріт. За кілька секунд до фінального свистка Іммобіле змусив українських уболівальників вхопитися за серце, коли пробив у дальний кут воріт Бойка, та, на щастя, влучив у стійку, від якої м’яч вилетів в поле.

Тож, у підсумку, 2:2 – непоганий результат, як для першого поєдинку, враховуючи два забитих м’яча нашими футболістами на виїзді.


Ліга Європи УЄФА. 1/8 фіналу. Перший матч


«Лаціо» (Рим, Італія) – «Динамо» (Київ, Україна) – 2:2 (0:0)


08.03.2018. Рим. «Стадіо Олімпіко».


«Лаціо»: Стракоша, де Врей, Лукаку, Лукас, Баста (Патрік, 74), Феліпе Андерсон, Уоллас (Нані, 85), Іммобіле (к), Мілінкович-Савич, Раду, Мурджа (Пароло, 74).


«Динамо»: Бойко, Морозюк (к), Циганков, Гармаш, Піварич, Бурда, Буяльський, Шапаренко (Мораес, 67), Бесєдін, Кадар, Кендзьора.
Голи:
Іммобіле (54), Феліпе Андерсон (62) – Циганков (52), Мораес (79).


Попередження: Мурджа (64), Мілінкович-Савич (72), Лукаку (81) – Піварич (35), Кадар (69), Гармаш (70), Бойко (90).


Вилучений: Гармаш (90+6).

Зігравши в результативну нічию (2:2) на виїзді в першому матчі, динамівці мали непогані шанси для загального успіху. Підопічних Олександра Хацкевича влаштовувала й нічия, що, напевно, й зіграло злий жарт із футболістами, які тримали такий варіант у своїх головах.


Порівняно з римським поєдинком тренерський штаб «біло-синіх» зробив лише дві зміни. Замість дискваліфікованого Гармаша, який отримав друге попередження вже після фінального свистка в Італії, з перших хвилин вийшов Шепелєв, а Шапаренка замінив Мораес, який мав допомагати єдиному форварду Бесєдіну.


Із перших хвилин «лаціале», яким потрібно було забивати за будь-яку ціну, захопили ініціативу, прибравши м’яча до своїх ніг. І доволі швидко отримали можливість для взяття воріт, коли лідер атак гостей Іммобіле, вискочив до воріт, обіграв Бойка, але Кадар у відчайдушному підкаті заблокував удар нападника вже по порожніх воротах. Утім, взяття динамівських воріт було лише відкладено на пізніший термін – до пропущеного м’яча призвела подача Луїса Альберто з кутового та точний удар Лукаса Лейви головою з меж воротарського майданчика.


Опинившись у ролі команди, яка має відігруватися, «Динамо» мало активніше йти вперед. Але до перерви «біло-сині» створили лише один небезпечний момент, коли Циганков зовсім трохи не влучив у верхній кут, пробиваючи з лінії штрафного майданчика. Натомість біля володінь Бойка було спекотно – зокрема, Іммобіле, перебуваючи в кількох метрах від воріт, влучив собі же в ногу, замикаючи простріл партнера, а згодом Чіро вискочив віч-на-віч із воротарем, але Бойко вийшов до лінії штрафного майданчика й не дозволив нападнику перекинути себе. А завершився тайм неприємністю для нашої команди – через пошкодження поле змушений був залишити Тамаш Кадар, замість якого вийшов Артем Шабанов, дебютувавши в єврокубках за «Динамо».


Після перерви розклад сил на полі не змінився, тільки «Динамо» частіше вже діставалося воріт суперника. Бєсєдін неточно пробив головою після подачі з кутового, Гонсалес після індивідуального проходу пробив зовсім поруч зі стійкою, зі штрафного у ворота зовсім трохи не поцілив Циганков… А от «Лаціо», якому вже не обов’язково було забивати, подвоїв свою перевагу незадовго до завершення матчу – після подачі з кутового та скидки когось із партнерів із близької відстані у ворота поцілив Де Врей, тим самим фактично поховавши надії «Динамо» на прохід до чвертьфіналу Ліги Європи.


Тож, домашньою поразкою – 0:2 – «Динамо» завершила цьогорічний похід за єврокубковим трофеєм.


Ліга Європи УЄФА, 1/8 фіналу, матч-відповідь


«Динамо» (Київ, Україна) – «Лаціо» (Рим, Італія) – 0:2 (0:1).


15.03.2018. Київ, НСК «Олімпійський», 52 639 глядачів.


«Динамо»: Бойко – Кендзьора, Бурда, Кадар (Шабанов, 45), Піварич – Буяльський, Шепелєв – Морозюк (Гонсалес, 57), Мораес, Циганков – Бєсєдін (Мбокані, 70).


«Лаціо»:
Стракоша – Луїс Феліпе, Де Врей, Раду – Патрик (Марушич, 72), Пароло, Лукас Лейва, Луїс Альберто, Луліч (Лукаку, 69) – Іммобіле (кайседо, 82), Феліпе Андерсон.

Голи: Лукас Лейва (23), Де Врей (83).


Попереджені: Мораес (55), Шабанов (66), Буяльський (90+3) – Луїс Феліпе (18), Стракоша (90).

Тож наразі «Динамо» має негативний баланс ігор з «Лаціо» - одна нічия та три поразки.

Фото: ФК "Динамо"