23 вересня 2024 16:45

Журналіст: "Якщо "Динамо" не активує опцію викупу Себальйоса, то я б на місці українських клубів..."

Коментатор Віктор Вацко висловив думку про захисника «Динамо» Браяна Себальйоса.


«Як говорив раніше Шовковський, час Себальйоса настав. Насправді Браян повинен був дебютувати в стартовому складі «Динамо» на тиждень раніше, ще в матчі проти «Зорі», але чимось отруївся і, розказували мені історію, він наочно показав усім, що він отруївся. Якщо ви розумієте, про що я. Зрозуміло, що Шовковський не ризикнув його на «Зорю» поставити в склад, а от з «Ворсклою» він вже зіграв у основі.


Себальйос багато чого хорошого показав. Робота з м’ячем, 98% точних передач, агресивність у боротьбі, непоступливість. На мій погляд, він стилістично відрізняється від усіх інших центральних захисників, які є в «Динамо». Він – швидкий, дуже різкий, на випередження дуже багато крає. Його агресивність мені дуже подобається.


З «Рухом» він навіть сильніше відіграв, ніж з «Ворсклою», якщо ми про оборону говоримо. Тут я гол у ворота «Ворскли» за дужки виношу, адже це не прямий обов’язок центральних захисників. Але, звичайно, це було кумедно, коли чудака в «Динамо» чуть не «зарізали», бо він занизького росту, а він в першому матчі забиває головою.


Себальйос у матчі проти «Руху» виграв абсолютно всі єдиноборства в обороні. Він виграв 4 з 5-ти верхових єдиноборств, він виграв 4 з 5-ти єдиноборств за нейтральний м'яч. Він може і не видатного росту, але вистрибує так, що ####### можна. Краснопір у «Руху» – ріст 187 см, у повітрі дуже добре грає, так Себальйос його цілковито переграв у єдиноборствах.


Кидається в очі, що Себальйосу ще треба призвичаюватися до інтенсивності нашого чемпіонату. На відміну від Бразилії, де він грав раніше, наші нападники не дуже навчені грати з м’ячем, зате за м’яч вони борються несамовито. Коли ти працюєш з м’ячем, то рішення потрібно працювати набагато швидше.


Під пресингом «Руху» Себальйос 15 разів втратив м’яч – це багато. Але зрештою, ми зараз говоримо про нового футболіста, про іноземця, який тільки два матчі відіграв і який тільки адаптується. Для мене позитив від його футболу та його ігрових якостей суттєво перекриває негативні моменти, які нескладно викорінити.


Я зараз в кейсі Себальйоса хочу відзначити ще одну річ, яка не притаманна специфіці «Динамо», де багато років панував принцип, що краще мовчати, щоб не розізлити тих, хто має вплив. Я пригадую інтерв’ю Євгена Хачеріді, новоспеченого скаута «Динамо», як він у публічній площині відстоював Себальйоса, як він захищав рішення щодо необхідності придбання цього футболіста, як він захищав зрештою вибір відділу скаутингу.


Я зараз хочу сказати, що за 1,2 млн, неважливо доларів чи євро, Себальйос – це топове підписання для українського футбольного клубу. Якщо «Динамо» не активує опцію викупу (Браян же зараз в оренді), то я б на місці українських клубів, для яких заплатити 1 млн за якісного футболіста не є проблемою, думав би рівно секунду, а потім би грав на перехоплення», – сказав Вацко.