13 вересня 2024 17:14

Михайло СПІВАКОВСЬКИЙ: "Влітку "Шахтар" зробив усе, щоб віддати "Динамо" поул-позішин"

Співведучий «ТаТоТаке» Михайло Співаковський поділився прогнозами на сезон УПЛ 2024/25.


«Бачу чотири явні групи.

1. Чемпіонська – ті самі дві команди.
Влітку «Шахтар» зробив усе, щоб віддати «Динамо» поул-позішин. З Піхальонком і Герреро нічого б не вийшло (цінники для Ахметова у Геллера і Коломойського – x5). Потрібно було компенсувати це на зовнішньому ринку, але чемпіон вирішив, що перезимує з тим, що є. Недостатньо просто принести плюшевого ведмедика та витерти сльози після злого дядька Патріка – треба розвивати ідею! Порівняно з тим, що вибудував (або не заважав хорошим гравцям будувати) Шовковський, «Шахтар» виглядає занадто різнорідним і безхребетним. Дуже схоже на зміну чемпіона.

2. Єврокубкова: за абеткою – «Кривбас», ЛНЗ, «Олександрія», «Полісся», «Рух»
На папері фаворитом майже за всіма показниками виглядає команда Ротаня. Тренер спустився на землю, колектив – як колись у «Десні» при Рябоконі, хороші легіонерські кейси – коли за тарілку супу можна возити таких як Безерра. Завадити втримати темп можуть травми лідерів, гіперемоції тренерського штабу і агресивна закадрова робота конкурентів.

Майбутнє «Полісся» залежить від двох факторів. Перший – вибір спортивного директора, який або встановить гармонію в тріаді (тренер – спортдир – шеф-скаут), давши можливість Теслі займатися загальними оргпитаннями, або розвалить те, що будувалося, перетягнувши все на себе. І другий – яким шляхом піде колектив: відторгне ідеї тренера і саморегулюватиметься, або полюбить і повірить як у серіалі про «Теда Лассо» (але ми пам'ятаємо, що Річмонд спочатку вилетів). Поки що команда інтуїтивно нагадує «Дніпро-1» – тільки без Довбика, Сватка і Піхальонка і з регулярними виплатами. Набір хороших гравців, які можуть домовитися вигравати й самі, якщо сильно захочуть.

«Рух» вирізняється найбільш системною і послідовною роботою з чітким внутрішнім порядком та ідеальною інфраструктурою. Якщо всі травмовані одужають, і молодь не буде ночами збігати на дискотеки в Emily, все може закінчитися навіть краще, ніж здається.

ЛНЗ методично будує сучасний периферійний клуб, у якого є чітка концепція, але поки що немає газону, який міг би перестати заважати футболістам. Побоювання в іншому – чи вистачить Карраско кваліфікованих українців, щоб не вибитися з ліміту?

«Кривбас» розбовтаний, розсмиканий, знервований зсередини. Селекція, судячи з останнього інтерв'ю Вернидуба, поки що не дає змоги залатати проломи. Ігрова концепція прочитана суперниками. На позамежному накачуванні не вивезеш навіть проти «Інгульця». Потрібні свіжі ідеї, медитація і любов до ближнього.

3. «Трясовина»: «Верес», «Ворскла», «Зоря», «Карпати», «Колос»
Назва умовна – потонути тут нереально, зате можна сильно загартуватися на майбутнє. Йдеться про команди, для яких зараз важливий не результат, а розвиток тренерів. Долганському потрібно довести, що він не тільки геніальний наставник воротарів. Бартуловичу – що Геллер може покластися на нього, а не ностальгійно згадувати про Скрипника, як про найкращу з «колишніх». Лупашку – що боротьба за естетику може приносити очки. Поздєєву – що цей «Колос» у принципі здатний забивати і вигравати. Бо інакше треба виробляти спеціальних роботів. Шандруку – що саме цей напрямок не заведе його команду в глухий кут.

На якому місці закінчать ці команди – 8-му чи 12-му – в принципі, взагалі, не важливо. Важливо – чи вдасться їм почати жити по новому.

4. «Болото»
А ось це вже про виживання. «Чорноморець» виглядає як рання «Зоря» Шаблія. Гравці приїжджають пачками – цей кастинг проходить у режимі нон-стоп. Але якщо не зіллються інвестори – старі морські вовки допоможуть юнгам вигребти.

Сила «Лівого Берега» в простоті, стрункості структури і мінімуму токсичності. А ось про «Інгулець» цього не скажеш – таргани в одній конкретній голові можуть перемогти зіграність колективу і хороший багаж. У Кобіна реально дисциплінована команда, але, коли ми чуємо це чарівне слово «Інгулець», підшкірно починає з'являтися відчуття неминучої великої халепи.

Явним претендентом на виліт, попри позитивні враження від першого тижня Шищенка, виглядає «Оболонь». Тут не буде глобального посилення, підвищення фінансових і побутових умов, модернізації системи управління. Врятувати команду може лише людський фактор, але чи вистачить фахівцям «хеві-металу» часу, щоб почати лабати «прогресивний рок»?, – сказав Співаковський.


Михаил Спиваковский: «Летом «Шахтер» сделал все, чтобы отдать «Динамо» поул-позишин»