11 вересня 2024 11:00

Історія розвитку кіберспорту: від початку до сучасних проєктів

У поточних реаліях кіберспорт є невід'ємною частиною багатьох людей. Вперше змагання з ігор з'явилися в 1997 завдяки таким проєктам як Quake і Doom 2. У тому ж році для гри Starcraft виходить доповнення Brood War. Ця гра набула величезної популярності завдяки тому, що це стратегія в режимі реального часу.


Наступного року виходить чергова версія гри Quake, де є ідеальний баланс, висока швидкість і динаміка, тому за процесом гри цікаво спостерігати з боку. У 1999 році до гри Half Life виходить доповнення Counter Strike, що робить революцію у кіберспорті. Навіть сьогодні ця гра є у букмекерів, зокрема на сайті GGBET, де представлений широкий розпис. Вийшло кілька нових поколінь гри і з кожним роком вона лише покращується.


Кіберспортивні турніри


У 2001 році створюється глобальний турнір із комп'ютерних ігор – World Cyber Games. На той час призовий фонд становитиме 600 тисяч доларів, що й сьогодні є чудовою сумою. Гравці змагалися у таких дисциплінах:


  • Counter Strike 1.6;
  • Unreal Tournament;
  • Quake III Arena;
  • StarCraft: Brood War;
  • Age of Empires II: The Conquerors;
  • FIFA 2001 року.


Взяло участь близько 430 гравців із 33 країн світу. У кожній з дисциплін були наступні призові: 1 місце – 20 000$ (40 000$ у Counter-Strike), 2 місце – 10 000$ (20 000$ у Counter-Strike) та 3 місце – 5000$ (10 000$ у Counter-Strike). Через рік з'являється гра Warcraft III, яка відразу стає культовою та однією з дисциплін більшості турнірів.

Ще одним цікавим турніром є Electronic Sport World Cup, який було організовано у 2003 році. Основними спонсорами були компанії INTEL та NVIDIA, а загальний призовий фонд становив 156 тисяч доларів. Серед дисциплін були ігри Counter-Strike 1.6, Warcraft III Reign of Chaos, Unreal Tournament та Quake III Arena.


Кіберспортивні ігри


Особливо цінними є ігри, де все залежить від навичок гравців, їх тактики та стратегії, а не балансу чи випадковості. Учасники змагань повинні вміти оцінювати велику кількість факторів та параметрів, а не сподіватися на випадковість. Одним із популярних проектів є гра League of Legends, що вийшла у 2008 році в жанрі MOBA. Геймплей вважався на той час інноваційним, динамічним та привабливим. Щороку з 2011 року відбуваються турніри з цієї дисципліни.


Гра Dota 2 з'явилася в 2010 році і також одразу стала актуальною у світі кіберспорту. На турнірі The International 2016 призовий фонд склав 20 млн доларів, що говорить про привабливість не лише самої гри, а й загалом світу кіберспорту. Величезний плюс проекту у барвистості, лаконічності та динаміці.