8 вересня 2024 19:15

"Іранська ракета, яка не знає, куди полетить". Федорчук охарактеризував Мудрика

Відомий тренер та експерт Олег Федорчук ексклюзивно для сайту «Збірна» проаналізував поразку збірної України проти Албанії (1:2) у першому турі ліги націй, та поставив оцінку кожному гравцю та тренеру нашої команди.


«Судячи з усього, головний ідеолог футболу з перекочуванням м'яча – це асистент Реброва [Вісенте Гомес]»


– Олеже Вікторовичу, чому стався провал у матчі з Албанією? Що відбувається зі збірною України?

– Я б не сказав, що відбувається щось особливе, просто це тенденція, яка почалася півроку-рік тому. Так вийшло, що лідери збірної грають у середній пас, розрахований на комбінаційний футбол. Це стиль Барселони, яка була 10 років тому за Гвардіоли.

Шапаренко, Судаков, Яремчук приймали м'яч весь час спиною до воріт. У мене навіть склалося враження, що в них було завдання набрати велику кількість передач без просування. Але зараз топ-футболісти повинні вміти грати обличчям до воріт.


– Хто в цьому винен, що наші так не грають?

– Тут звинувачувати нікого не можна. Судячи з усього, головний ідеолог футболу з перекочуванням м'яча – це асистент Реброва [Вісенте Гомес]. Але в нас явний перебір із тим, що ми рухаємося не до воріт, а від них. Через це страждає результат. Не можна виграти без руху.


У 80-ті роки я слухав лекції Лобановського. Валерій Васильович казав: «Клас команди визначається кількістю атак максимальної потужності». Це означає, що максимальна кількість футболістів, десь шість, повинні брати участь в атаці на максимальній швидкості і проводити від 12-ти до 18-ти атак на такій швидкості.


Учора у збірної України зовсім не було швидкості! Наші тренери декларували, що нам дуже важлива Ліга націй як підстраховка на чемпіонат світу. В останні 15 хвилин матчу з Албанією тренери згадали, що потрібен результат, почали робити заміни, але вони зруйнували ту гру, яка починала намацуватися. Більшості гравцям потрібно 10-15 хвилин, щоб зловити ритм гри. Наші заміни розбалансували гру. Малиновський одразу помилився, Піхальонок – тричі поспіль.


В албанців навіть втомлені футболісти були набагато ефективнішими, ніж наші свіжі. Це говорить про те, що вони зловили ритм гри.


– Але чому немає результату, адже за того ж Шевченка він був?

– Збірна України грає складніше, ніж може грати. Нам потрібно грати простіше, як це роблять шведи, норвежці, австрійці, швейцарці.


– Довбика і Мудрика сильно не вистачало в матчі проти Албанії?

– Не факт, щоб вони допомогли, враховуючи їхній сьогоднішній стан. У Довбика явна криза, а Мудрик просто непередбачуваний. Я б його порівняв з іранською ракетою, яка не знає, куди вона полетить. Мудрик може посеред матчу то пропадати, то з'являтися. Він ще не стабільний.


Фото - ФК "Кристал"