6 вересня 2024 13:56

Максим ШАЦЬКИХ: "Яремчук та Ванат сповна замінити Довбика не зможуть"

Легендарний нападник «Динамо», а нині головний тренер «Пахтакора» Максим Шацьких для «Динамоманії» поділився очікуваннями від старту збірної України в Лізі націй.


– Вже завтра збірна України зіграє свій перший матч у Лізі націй з Албанією. Які у вас очікування від матчу?


– Албанія – хороша збірна, достатньо незручна, міцна і десь, можливо, противна команда. Скажімо так, що є такі збірні, в яких всі методи хороші. Я думаю, що вони використовуватимуть всі озброєння, які в них є. Хоча, відверто кажучи, я за албанцями не надто часто спостерігаю.


Збірна України? Албанці не те, що під силу… За складом у нас гравці набагато вищого рівня – як індивідуально, так і командно. Це перша гра, потрібно стартувати з перемоги, щоб далі з кожною грою приходила впевненість. Я думаю, що повинні впоратися. Однак ви бачите, що зараз всі вже вміють грати в футбол, всі вже навчилися оборонятися та атакувати. Легкої прогулянки, мабуть, очікувати не варто.


- Дебютний виклик до збірної України отримав динамівець Владислав Кабаєв. Вінгер давно заслужив на потрапляння до лав національної команди?


– Я думаю, що так. Ті ігри, які він останнім часом демонструє в чемпіонаті, – дуже добре. За складом збірна України достатньо молода. Відтак, в матчі з Албанією має бути перевага і в швидкості, і в фізиці. Тим паче, що багато гравців грають у європейських топ-чемпіонатах.


– До збірної України цього разу викликали аж дев’ятьох динамівців. Чи можна сказати, що «Динамо» зараз – базовий клуб національної команди?


– Якщо найбільша кількість викликається з «Динамо», то, напевно, можна і так сказати. Є футболісти, які реально заслуговують на увагу та заслуговують захищати кольори збірної. Я думаю, що це справедливо. Тренери збірної це бачать, тому так і відбувається.


– Вчора стало відомо, що проти Албанії та Чехії через травму не зіграє Артем Довбик, тож на позицію нападника є всього дві опції – Роман Яремчук та Владислав Ванат. Наскільки це проблема?


– Довбик, звісно, втрата. Що ж тут сперечатися… Людина на ходу, прийшов у топ-клуб. Але я думаю, що Яремчук і Ванат сповна можуть… Замінити – ні, адже вони всі різносторонні нападники. Тому Довбик – це втрата.


– У Лізі націй наша збірна потрапила в групу з Албанією, Чехією та Грузії – всі команди, які були на Євро. Які у вас очікування від виступу «синьо-жовтих» на цьому турнірі?


– Важко буде. Повторюся, що всі вміють грати, і всі це підтверджують. Ті ж самі грузини – далеко непроста збірна, яка достатньо добре укомплектована і за грою – непогана. Про Албанію я вже сказав. Чехи – з ними завжди важко. Хай там як, все в наших руках. Всі під силу, зі всіма потрібно та можна грати, всіх можна обігравати. Все в наших руках, але багато залежить від мотивації. У збірної України мотивація країни, яка захищається. В нинішніх умовах іншої мотивації бути не може.