2 вересня 2024 11:18

Артем Кравець - про навчання на програмі від Європейської асоціації клубів: "Ван дер Сар приїхав на наш випуск"

Радник президента «Динамо» Артем Кравець в інтерв’ю кореспондентці Tribuna.com Ірині Козюпі розповів про своє навчання.


– Коли ви були гравцем, то всі знали, що ви закінчили школу із золотою медаллю. Зараз теж багато вчитеся. Поділіться своїм досвідом навчання на менеджерських курсах, які недавно завершили.


– Я розумію, що мені треба багато вчитися, розвиватися в цьому напрямку, якщо хочеться досягнути якогось прогресу. Озвучив це бажання людям у клубі, які мають доступ до навчальних програм від різних асоціацій. Так склалося, що буквально як тільки я прийшов в «Динамо», то була програма від Європейської асоціації клубів.

Ця асоціація існує не так давно – десь 12-13 років, але активно розвивається. Там створили програму для директорів академій, яка передбачає широкий спектр знань. Навчання тривало 9 місяців, також було три зустрічі в різних клубах – «Аяксі», «Манчестер Сіті» і «Брюгге».

Ще було багато онлайн-сесій та уроків. Програма складалася з 10 тем – кожній присвячували 3-4 уроки. Деякі теми ми вивчали 10-12 занять. Після кожної теми ми отримували завдання. Воно було одне для всіх, але в кожного було своє бачення, як його реалізувати. Ці завдання потрібно було обов’язково виконувати.

На заключну зустріч в Брюгге потрібно було зробити свій проєкт на довільну тему. Наприклад, вибрати якесь направлення в клубі, яке ви бачите, що можете покращити. І провести презентацію перед усіма слухачами програми. Всі добре презентували і отримали дипломи.

Отримані там знання справді мені дуже сильно допомогли. Серед тем були скаутинг, маркетинг, стратегія для клубу та академії та розвиток свого ком’юніті. Першочергово ця програма передбачена для директорів академій, але за фактом вона дає багато знань з різних напрямків. Багато досвіду я отримав від спілкування з людьми, які живуть і працюють в різних країнах та клубах. Вони ділилися своїм баченням, як вирішували різні проблеми та виклики. Це, мабуть, найбільший досвід, який ти отримуєш від такого навчання.


– Бачила у вас фото з Едвіном ван дер Саром та дипломом про завершення навчання. Щось цікаве почули від нього? Які взагалі поради з цього курсу можуть бути дієвими для вас?

– Так, ван дер Сар приїхав на наш випуск. Ми могли ставити йому питання, але там було більше футбольних моментів, які я знав до цього. Наскільки розумію, то він зараз працює в Європейській асоціації клубів та допомагає їм розвиватися.

А якщо говорити про поради, то найбільше мені запам’яталася одна з перших тем, коли ми тільки знайомилися. Я ставив питання щодо переходу з дитячого футболу в дорослий. Для нас це дуже проблемна тема – багато талантів губиться.

Отримав чимало порад, думаю, що вони будуть дієвими. Там є дуже багато моментів, які можуть допомогти не втрачати талановитих дітей, які потрапляють у дорослий футбол. Їх просто треба започаткувати і розвинути в нашому клубі. Я думаю, що це допоможе.

Але також треба розуміти, що якщо в «Боруссії» Дортмунд, «Аяксі» чи «Спортингу» свої реалії та менталітет, то наші реалії та менталітет відрізняються. Тобто поради є, але «копіювати і вставити» – такого робити ніхто не буде. А от постаратися їх розвинути в «Динамо», думаю, нам буде під силу.


– А чи запитували у вас про досвід функціонування академії і клубу під час війни?

– Звичайно, ставили таке питання. На цій програмі також навчався директор департаменту дитячо-юнацького футболу «Шахтаря» Олександр Алексєєв. У мене не так багато досвіду по цій темі, а він ділився реаліями, які клубу доводилося переживати у 2014 році, а потім у 2022-му, коли почалося повномасштабне вторгнення.

У нас великі потрясіння в країні. Нам не так просто розвиватися в таких умовах, але це не може бути виправданням. Все одно треба виховувати молодь, на яку ми зараз дуже сильно розраховуємо. Говорю про «Динамо» та інші клуби по всій Україні. Зараз складно і, напевне, недоречно запрошувати іноземців за великі гроші.