18 серпня 2024 13:00

Україна котиться в прірву в рейтингу УЄФА: найгірше місце з 1996-го та погані позиції у кваліфікаціях

Українські клуби як-не-як продовжують боротьбу в єврокубках: «Шахтар» чекає на старт оновленого етапу ліги ЛЧ, «Динамо» приємно дивує у кваліфікації цього турніру – буде змагатися у плей-оф із «Зальцбургом», а «Кривбас» не зміг пройти «Вікторію» і тепер чекатиме на двобій із «Бетісом» в ЛК.


Напередодні раунду плей-оф розглядаємо, якою є ситуація у таблиці коефіцієнтів для України зараз.


Де зараз Україна


Новина невтішна – УПЛ у рейтингу прямо зараз на 20-му місці, найнижчому з 1996-го року. І вже фактично без шансів не те що потрапити у топ-15, а й наздогнати ту ж Шотландію.


Де зараз Україна


Ситуація погіршилася ще й тим, що з новим сезоном ми втратили сезон 2019/20, який приносив 7,2 очка в таблицю коефіцієнтів – небагато, але найбільше з пʼяти.


Це означає, що у сезоні 2026/27 ми точно зберігаємо лише 4 клуби в єврокубках, не розширюючи її: одне місце в ЛЧ, одне – в ЛЄ, два – в ЛК.


Що ми вже заробили – і що там конкуренти


Українські клуби («Шахтар» і «Динамо») включно з бонусними очками гірників за вихід в стадію ліги ЛЧ сумарно заробили 1,9 очка в таблицю коефіцієнтів. «Кривбас», «Полісся» і «Дніпро-1» поки принесли нуль – програли всі свої шість матчів в ЛЄ і ЛК.

Дніпряни своєю неучастю підставили Україну двічі – оскільки факт їхніх технічних поразок не скасовує дільник на 5 клубів. В іншому випадку, можливо, умовному «Руху» вдалося б змінити негативну тенденцію кваліфікацій.


Найближчі конкуренти України – Хорватія і Сербія, з якими ми тримаємося в приблизно одній очковій зоні, де все розділяють десяті, вже теж мають втрати.


«Осієк» і «Хайдук» у Хорватії вже вилетіли з ЛК, утім, там ще лишається «Рієка», а в плей-оф ЛЧ лише стартує «Динамо» Загреб. Зараз в країни 1,750 бала за сезон – однак динамівці, якщо пройдуть «Карабах», запишуть ще собі +6 за участь в ЛЧ – враховуючи, що в країни дільник 4, це дасть їй одразу 1,5 бала.

Сербія поки страждає – йде останньою в сезонному рейтингу з 0,5 бала через вильоти «Раднички» та «Войводини» та поразки «Партизана» в ЛЧ та ЛЄ. Однак клуб досі має шанси на ЛК (хоч суперник міцний – «Гент»), крім того, в ЛЄ проти «Маккабі» лиш стартуватиме ТСЦ, а в ЛЧ проти «Буде-Глімт» – «Црвена Звезда». Обом гарантована євроосінь – однак якщо белградці вийдуть в стадію ліги ЛЧ, то отримають лиш 1,2 бала, оскільки теж ще мають дільник 5.


Вище можна не сильно зазіхати: в Польщі – три клуби з чотирьох на місці, «Ягеллонія», хоч і вилетіла з ЛЧ, має гарантовану євроосінь, і загалом кожен з чотирьох клубів має щонайменше по дві перемоги в кваліфікації. Загальний бал країни за сезон – 2,625.


Побоюватися – з пересторогою на майбутнє – треба конкурентів нижче: Угорщина вже заробила 3 очки в таблицю, «Ференцварош» – з гарантованою євроосінню, а Швеція взагалі досі зберігає повне представництво, має 3,5 очка і «Мальме», який може потрапити до ЛЧ, пройшовши «Спарту» Прага.


Які ризики

Побоюватися справді варто: якщо зменшення кількості учасників нам не загрожує ще довго (три команди делегують з 51 по 55 місце – це вже рівень Уельсу, Білорусі, Андорри, Гібралтара та Сан-Марино), то гірший розподіл стартових позицій – так.


Зараз – на сезон 2025/26 – він виглядає так:


– золотий призер УПЛ стартуватиме в ЛЧ з 2-го раунду та для потрапляння в групу муситиме проходити трьох суперників у шляху чемпіонів. З цієї стадії у підсумку можна взагалі вилетіти з єврокубків влітку.

– срібний призер/переможець Кубка стартуватиме в ЛЄ з 1-го раунду та для потрапляння в групу муситиме проходити чотирьох суперників;


– дві інші команди стартуватимуть у 2-му раунді ЛК – там треба долати трьох суперників для участі на груповій стадії.


Так от, з 23-го місця – зараз там Швеція – все ще трохи гірше. Там золотий призер стартує в ЛЧ з 1-го кваліфікаційного раунду – і якщо програє там, то вилітає одразу в Лігу конференцій, минаючи ЛЄ. А, відповідно, має ще менші шанси гарантувати собі євроосінь.


Залишається молитися на те, щоб «Динамо» пройшло «Зальцбург» – два учасники з бонусами від ЛЧ та потенційними очками на стадії ліги (а цього сезону клуби гратимуть і з суперниками «свого» кошика – навіть потрапляння в найгірший гарантуватиме 2 суперники звідти) Україні точно не завадить.