16 серпня 2024 12:34
1

"У Коноплянки вже був запланований медогляд в "Динамо": як зірвався перехід вінгера в український гранд

Перший тренер легенди Дніпра та національної збірної України Євгена Коноплянки – Юрій Кевлич – поділився спогадами про інтерес Динамо до зіркового вінгера.

В інтерв’ю сайту «Збірна» Юрій Кевлич розповів, що у юному віці Євген Коноплянка міг перейти в київське Динамо.

«Я все зробив для того, щоб його відвезти в Дніпро. Допоміг мені Петро Васильович Кутузов, чемпіон Радянського Союзу. Коли я сказав, що в мене хочуть забрати хлопчика талановитого в Динамо (Київ), він каже: «Так не може бути».

За словами першого тренера Коноплянки, Євген був за крок до підписання контракту з українським грандом.

«Тоді якраз Дніпро почав виплачувати нормальні гроші дитячо-юнацьким тренерам. Тому я сказав про це. Петро Васильович звів мене зі Стеценком. Андрій Вікторович приїхав особисто на товариську гру в Запоріжжя. Женя забив, а ми програли 3:2. Ось так він у Дніпрі й опинився. Однак свого часу Євген був близький до підписання контракту з Динамо, навіть медкомісія була вже запланована».

Коноплянка навіть вже тренувався з Динамо, але тренер вмовив змінити рішення.

«Як вдалося переконати Коноплянку піти саме в Дніпро? Ми збиралися на турнір Кубок Шерифа в грудні. Були сніги, така погода огидна. Загалом, тренувалися тільки в спортзалі. І я потім дізнаюся, що Сан Санич Лисенко Коноплянку запросив у Динамо, і він там був на перегляді. Тренувався у них. У нас була усна домовленість з Олегом Коноплянкою, батьком Жені, що він може піти за обопільною згодою».

У підсумку Кевлич домовився з сімейством Коноплянок про те, щоб Євген зіграв заключні матчі за ДЮФК Олімпік (Кропивницький), де його переглянули представники Дніпра.

«На Кубок Шерифа Коноплянка не поїхав, тому що вже була пропозиція від Динамо. Женя каже: «Сенс мені їхати туди?». У нас маленький клуб, ми всі їздимо за свої гроші батьківські. Так що витрачати гроші тато не вважав за потрібне. Я сказав: «Добре».

Також спеціаліст додав такі слова про ті часи:

«А там якраз діти ввечері зустрілися з Кутузовим, я пояснив ситуацію. Він каже: «Добре. Тільки треба, щоб його десь побачили». А поля в нас штучні були найближчі лише в Запоріжжі, в школі Металурга. Я дзвоню Едуарду Тимошенку. Ми домовилися про товариські матчі. І ось приїхали, з 2-го по 4-те січня грали спаринги і наостанок приїхав Стеценко. І вже безпосередньо там домовилися, а 16 січня Коноплянка приїхав та підписав контракт з Дніпром».

Коноплянка за свою кар’єру пограв за Дніпро, іспанську Севілью, німецький Шальке 04, донецький Шахтар, польську Краковію та румунський ЧФР (Клуж-Напока).
34-річний вінгер у складі дніпровської команди провів 207 матчів, забив 43 м’ячі та зробив 37 асистів.
Тобто, коли Коноплянка-вінгер у Дніпрі провів 207 матчів і т.д., йому було 34 роки? Я правильно зрозумів?