13 серпня 2024 16:33

Зміни в правилах Ла Ліги: нове трактування гри рукою у штрафному майданчику, менше покарань за незначні контакти, 6-а заміна при струсі, напівавтоматичний офсайд

Опубліковано зміни у правилах Ла Ліги у сезоні-2024/25.

З нового сезону команди зможуть зробити додаткову шосту заміну у разі струсу мозку у гравця – для цього лікар має переконатися, що футболіст не може продовжувати гру після удару по голові. Кількість гравців однієї команди, які можуть знаходитися в зоні розминки одночасно, збільшиться з 3 до 5.


З нового сезону зміняться критерії призначення пенальті за гру рукою – потрапляння м'яча в руку вважатиметься порушенням, якщо рука гравця знаходилася в неприродному становищі, суттєво збільшуючи площу тіла, а також за навмисної дії – наприклад, якщо гравець робив рух у напрямку м'яча. Порушенням також будуть вважатися будь-які торкання м'яча рукою, що призвели безпосередньо до голу або гольової передачі, включаючи випадкові.


Не буде вважатися порушенням влучання м'яча в руку, притиснуту до тіла або в природному положенні, потрапляння м'яча в опорну руку при падінні, випадкове влучення в руку після винесення м'яча партнером по команді або після дії з м'ячем самого гравця, а також гол після випадкового влучення м'яча в руку партнера по команді, коли торкання не призвело до голу негайно.


При використанні ВАР Технічний комітет суддів Іспанії рекомендує дотримуватися політики «мінімального втручання за максимальної ефективності» – відеоасистенти будуть втручатися в епізоди лише у разі явної та очевидної дії, яка потенційно може призвести до пенальті. Судді у полі дотримуватимуться аналогічної рекомендації – при цьому ВАР буде втручатися у разі, якщо арбітр призначає пенальті за незначний контакт.


Загалом судді намагатимуться рідше карати гравців за незначні контакти.


Також з нового сезону у Ла Лізі з'явиться система напівавтоматичного визначення офсайду.

Судді в Ла Лізі жорсткіше боротимуться із захопленнями у штрафному майданчику – будь-який гравець, який вчинить таке порушення, отримає попередження.

Крім того, з нового сезону підходити до судді за роз'ясненнями зможе лише капітан команди – аналогічне правило вже застосовувалося на Євро-2024.