11 серпня 2024 23:21

Артета створив атмосферу конкуренції в "Арсеналі" і не терпить не відповідають його вимогам, як Озіл і Обамеянг. Мікель любив чорну форму за те, що команда в ній виглядала "лякаючою"

Мікель Артета перетворив культуру всередині "Арсеналу" за час роботи тренером.

The Athletic зазначає, що іспанець, який розпочав роботу у 2019 році, спробував повернути клубу його самобутність. Тренувальна база була суттєво перероблена, а стіни були прикрашені значущими для історії «Арсеналу» зображеннями, включаючи фото стадіону «Емірейтс» та Арсена Венгера з його цитатою: «Тут у вас є можливість розкрити велич, яка є в кожному з вас».

Артета встановив низку вимог, яким мали відповідати всі, від футболістів до персоналу. З тими, хто систематично не виконував те, що потрібно, тренер розлучався. Серед таких гравців – Месут Озіл та П'єр-Емерік Обамеянг.


Один із колишніх співробітників клубу заявив: «Мікель мав вигравати ці битви. Поразка підірвала б його авторитет. Натомість він його зміцнив. Думаю, йому подобався Озіл, подобався Обамеянг як люди. У цьому нічого особистого. Йшлося про те, щоб зробити те, що краще для клубу, що краще для команди. Заради цього він готовий пожертвувати чим завгодно».


Артета одразу постарався створити атмосферу конкуренції у команді: через елемент боротьби на тренуваннях, через підвищення інтенсивності занять, через апелювання до емоцій замість фокусування на тактиці.

При цьому тренер намагається принести веселощі, коли дозволяє графік. Клуб регулярно запрошує гравців, персонал та сім'ї на спільні обіди, проводяться заходи з тимбілдингу, у тому числі створення композицій із кісточок доміно та приготування лимонаду.


Зазначається, що увага Артети до деталей межує з одержимістю, а бажання перемагати перевершує все інше.


Як приклад, наводиться зміна графіка тренувань команди з метою включити до нього більше занять на стадіоні «Емірейтс». Артета вважає, що таким чином гравці формують більше почуття відповідальності за свою арену.


Артета навіть висловлював свої переваги щодо того, в якій формі «Арсенал» має грати. Так, у сезоні сезоні-2022/23 він надавав перевагу чорній виїзній формі, оскільки йому подобався жахливий образ, який вона створювала.