2 серпня 2024 21:29

"Мідтьюлланд" отримає за трансфер Довбика вдвічі більше, ніж "Дніпро-1": як це сталося

Артем Довбик таки перейшов із «Жирони» у «Рому» – трансфер обійшовся римлянам у 30,5 мільйонів євро гарантованими виплатами та 6 мільйонів бонусами, якщо вірити інсайдеру Фабріціо Романо.


Тобто клуби домовились про структуру ціни, яка при виконанні певних умов зовсім трохи не дотягнула до 40 млн, що прописані у вигляді клаусули у контракті українського форварда.

Для «Жирони», звісно, це хороший продаж – однак не сильно вигідніший, ніж для «Мідтьюлланда», який став ледь не переможцем ситуації.

Данці отримають за перехід Довбика значно більше за «Дніпро-1».

У «Дніпра-1» немає відсотка з наступного трансферу Довбика – вони продали усі свої права на нього


В Артема складна трансферна історія. Взимку 2018-го він вільним агентом приєднався до «Мідтьюлланда», в якому провів 2,5 роки – порвав хрестоподібні зв‘язки, їздив в оренду та у підсумку повернувся до України в «Дніпро-1» влітку 2020-го.

Данці зберегли половину прав на нього – за інші 50% «Дніпро-1» заплатив 500 тисяч євро. На Transfermarkt вказано 2,2 млн євро, але ця сума не відповідає дійсності – вона якраз у чотири рази менша.


Коли ж дійшло до чуток про «Жирону», іспанцям довелося вести перемовини паралельно одразу з двома клубами – це ускладнювало процес та гальмувало його, про що зокрема писав близький до каталонців журналіст Ніл Сола.

У підсумку структура трансферу виглядала наступним чином:

▪️ «Жирона» заплатила 6 млн євро за усі 50%, які належали «Дніпру-1»;

▪️ «Жирона» заплатила ще 1,75 млн євро за частину прав «Мідтьюлланда»;

▪️ І разом з тим «Жирона» включила в домовленість з данцями 30% від наступного продажу.

Найголовніше тут те, що «Дніпро-1» залишився без відсотків – просто отримав гарантовані 6 млн євро і все.

Ці дані підтверджували іспанські видання, зокрема Marca та той же Ніл Сола, а також про ідентичні цифри розповідав Ігор Циганик – його інформації по «Дніпру-1» з очевидних причин можна частково довіряти.

«Єдина людина, яка боролася проти корупції у футболі». Циганик спробував узяти Коломойського на поруки

«Повилазили шавки, які починають розповідати». Спіч Циганика після порук Коломойського

«Мідтьюлланд» тепер у виграші – отримає сумарно 11-13 млн євро. Точно вдвічі більше, ніж «Дніпро-1»


Інформація про 30% «Мідтьюлланда» постійно фігурувала в іспанській пресі й під час саги з «Атлетіко»/«Ромою» – ось у матеріалі AS наприкінці травня.

Тож тепер легко можна вирахувати, скільки отримають данці. Щоправда, деталі домовленостей до кінця невідомі – наприклад, як ділитимуться бонуси, тому керуватимемося приблизними даними, а не конкретними.

Це все одно показово:

▪️ 30% від гарантованих 30,5 млн євро – 9,15 млн євро;

▪️ З бонусами сума може вирости до ~10,95 млн євро;

▪️ Сюди ж – 1,75 млн євро, які «Жирона» заплатила за частину прав минулого літа;

▪️ І ще 500 тисяч євро, які віддав «Дніпро-1» у 2020-му.


У підсумку виходить мінімум ~11.4 млн євро, які точно надійдуть «Мідтьюлланду» без бонусів, а з ними максимум може сягати взагалі ~13,2 млн євро. І все це – чистий профіт данців, оскільки Артема вони підписували вільним агентом за безплатно.

«Мідтьюлланд» у підсумку наварився майже так само, як і «Жирона»


«Жирона», звісно, теж непогано заробила, але за чистим профітом не сильно випереджає данців. Правда, окрім прибутку, трансфер Довбика саме в «Рому» зекономив іспанцям гроші. Бо, як повідомляє Corriere dello Sport, Артем відмовився від бонуса і 1,5 мільйона з продажу, який був прописаний в його контракті з «Жироною», щоб закрити угоду та перейти в італійський клуб.

Сценарій без урахування бонусів від «Роми»


Від 30,5 млн євро відмінусовуємо 6 млн євро (платіж «Дніпру-1») + 1,75 млн євро (перший платіж «Мідтьюлланду») + 9,15 млн євро (другий платіж «Мідтьюлланду»).

У результаті – профіт 13,6 млн євро, що у такому випадку лише на 2,2 млн євро більше від вигоди данців.


➡️ Сценарій без урахування бонусів від «Роми»



Сценарій з урахуванням усіх бонусів від «Роми»


Від 36,5 млн євро відмінусовуємо 6 млн євро (платіж «Дніпру-1») + 1,75 млн євро (перший платіж «Мідтьюлланду») + 10,95 млн євро (другий платіж «Мідтьюлланду»).

У результаті – 17,8 млн євро, що у такому випадку лише на 4,6 млн євро більше від вигоди данців. Плюс у «Жирони» тепер є 10% з наступного продажу Довбика вже з «Роми».


➡️ Сценарій з урахуванням усіх бонусів від «Роми»


«Дніпро-1» натомість сильно відстає – просто 5,5 млн євро профіту.

Фото: інфографіка Tribuna.com, rosdemora, ANP, sn.dk