2 серпня 2024 19:39
1

Нацбанк прогнозує виїзд ще 700 тисяч українців за кордон до кінця 2025 року

Національний банк погіршив свої прогнози щодо міграції українців. Якщо у квітні 2024 Нацбанк очікував відтоку в цьому році 200 тис. людей і припливу наступного року 400 тисяч, то тепер оцінює відтік цьогоріч у 400 тисяч, а наступного року – ще 300 тисяч українців.


Про це йдеться у новому інфляційному звіті регулятора за липень 2024 року, передає Інтерфакс-Україна.

"Це припущення погіршено у зв'язку зі значною руйнацією української енергетичної системи, що супроводжується тривалими вимкненнями електроенергії та посилює ризики для опалювального сезону", – зазначили у звіті.

Нацбанк додає, що окрім побутових складнощів, часті відключення негативно впливають на виробничі процеси, що зменшує економічну активність і попит на робочу силу, додатково стимулюючи міграцію.

В абсолютних цифрах ідеться про зростання кількості мігрантів, які залишаються за кордоном, цього року до 6,7 млн, а наступного – до 7 млн.


НБУ посилається на дані ООН, згідно з якими за перше півріччя цього року кількість мігрантів за кордоном зросла на 240 тисяч людей – до 6,6 млн.

У новому звіті Нацбанк переніс очікуваний термін початку повернення українців додому з 2025 року на 2026 рік. За його прогнозами, уже в першому кварталі 2026 року додому можуть повернутися 200 тис. українців і ще стільки ж – до кінця року, хоча у квітневому інфляційному звіті чистий приплив 2026 року оцінювали у 800 тис. осіб.

Центробанк пояснює зміну своїх прогнозів як погіршенням умов життя в Україні, зокрема через перебої з енергопостачанням, так і фактором більшої адаптації українців за кордоном через довгу тривалість перебування.

Як повідомлялося, у липні в ООН створили платформу для українських біженців та переселенців.
Фонд Охматдит, через який вирішили вкрасти мільйони доларів, має наглядову раду.
І це гандони з 1+1 - Горбунов та Соломія Вітвіцька.
Їх робота - попереджати корупцію в лікарні.
По перше, вони дали добро на корупційний тендер. Промовчали.
По друге, коли виник скандал, за дві доби вони не написали ні слова про корупційний тендер.
Все що є на їх сторінках - це селфі.

Покидьки, скільки ви хотіли заробити на горі та хворих дітях? Яка ваша доля?