2 серпня 2024 17:43

U-19. Юнацька збірна України вп’яте в історії зіграла в півфіналі: найцікавіші факти про Євро-2024

Після завершення Євро-2024 (U-19) у Північній Ірландії, де юнацька збірна України дійшла до півфіналу, ми зробили добірку найцікавіших фактів, які стосуються її виступу на турнірі.


Збірна України U-19 уп’яте в історії ввійшла до числа призерів чемпіонату Європи. У 2000 році підопічні Анатолія Крощенка вибороли срібні медалі, у 2009-му команда Юрія Калитвинцева на полях Донецька та Маріуполя здобула золоті нагороди, а в півфіналі наші хлопці зупинялися ще двічі — 2004 рік (тренер — Павло Яковенко) та 2018 рік (тренер — Олександр Петраков).

Команда Дмитра Михайленка також здобула право виступити на чемпіонаті світу U-20, який відбудеться у 2025 році в Чилі. Це також буде п’ятий такий турнір для збірної України. На трьох перших ми мали вихід в 1/8 фіналу (2001, 2005, 2015). А із четвертої спроби (2019) вийшов справжній тріумф — підопічні Олександра Петракова стали чемпіонами світу!

Цикл Євро-2024 (U-19) збірна України пройшла під керівництвом двох тренерських штабів. На першому етапі кваліфікації в листопаді 2023-го наших юнаків очолював Олег Кузнецов, на другому етапі кваліфікації (березень 2024-го) — Дмитро Михайленко. Він же повіз команду на фінальний турнір у липні 2024-го.


За весь цикл збірна України провела 10 матчів, з яких програла лише два: сенсація від Косова на першому етапі відбору (0:4) та півфінальну зустріч із Францією (0:1). Окрім того, було зафіксовано шість перемог та дві нічиї. Загальна різниця забитих та пропущених м’ячів — 18—8.


Варто відзначити, що на другому етапі відбору команда Дмитра Михайленка виграла три матчі з трьох, не пропустивши жодного м’яча (Північна Македонія — 2:0, Латвія — 3:0, Швейцарія — 3:0).


Загалом у межах циклу збірна України видала серію із шести поспіль матчів без пропущених голів. На першому етапі в третьому турі була перемога над Словаччиною (4:0), потім другий етап відбору, про який говорилося в попередньому абзаці, а фінальний турнір українці розпочали з двох нульових нічиїх (Північна Ірландія — 0:0, Норвегія — 0:0).


Шість виграних матчів під час одного циклу Євро — другий результат у нашій історії. Більш солідний здобуток (сім перемог) удалося оформити лише одного разу — у циклі Євро-2018 (U-19) під керівництвом Олександра Петракова.


Матч третього туру групового раунду Євро-2024 (U-19) Україна — Італія — 3:2 приніс 10-ту перемогу нашим юнакам за роки виступів у фінальних турнірах. Дві вікторії здобула команда Анатолія Крощенка (2000), одну — Павла Яковенка (2004), по три — Юрія Калитвинцева (2009) та Олександра Петракова (одна — 2014, дві — 2018) і, нарешті, до круглої цифри справу довела нинішня збірна.


Під час циклу Євро-2024 (U-19) у складі збірної України зіграли 34 футболісти.


З них 12 узяли участь тільки в першому етапі відбору — Максим Деркач, Денис Дикий, Владислав Кравець, Дмитрій Кремчанін, Степан Лисенко, Богдан Мануйлов, Євгеній Микитюк, Віталій Михайлів, Сергій Панченко, Олександр Пищур, Роман Саленко та Давид Фесюк.


Ще троє — Ілля Баденко, Михайло Дубровний і Максим Стрюков — грали лише на другому етапі відбору. І троє — Дмитро Богданов, Кирило Дігтярь і Самуель Обінайя — поїхали вже на фінальний турнір, де отримали свій ігровий час.


На всіх трьох етапах циклу виходили на поле лише восьмеро футболістів — Даніїл Ващенко, Олексій Гусєв, Іван Єрмачков, Максим Мельниченко, Тарас Михавко, Микола Огарков, Матвій Пономаренко та Тімур Тутєров.


Причому всі 10 матчів провели тільки Мельниченко й Тутєров, а без замін відіграв лише капітан команди Мельниченко, який улітку змінив «Дніпро-1» на «Карпати».
Вісім гравців підключилися до збірної України на другому етапі відбору та виступали у фінальному турнірі Євро-2024 (U-19): Рамік Гаджиєв, Антон Дрозд, Владислав Крапивцов, Данило Кревсун, Андрій Маткевич, Геннадій Синчук, Віктор Цуканов і Крістіан Шевченко.


Переважна більшість футболістів, які виступали за збірну України в циклі Євро-2024 (U-19), представляли базове покоління 2005 року народження — 27 із 34-х. П’ятеро гравців було 2006 року народження (Дикий, Пономаренко, Синчук, Цуканов та Шевченко), ще двоє (Богданов та Дігтярь) — 2007 року народження.


Кирило Дігтярь та Дмитро Богданов увійшли до топ-5 наймолодших учасників фінального турніру Євро-2024 (U-19): Дігтярь — №2 в рейтингу (16 років і 8 місяців на момент першого виходу на поле), Богданов — №5 (17 років 4 місяці 9 днів). Наймолодшим гравцем став італієць Франческо Камарда (16 років 4 місяці 5 днів).


Найкращий бомбардир циклу Євро-2024 (U-19) у нашій команді — Матвій Пономаренко, який забив сім м’ячів у восьми матчах (п’ять із них — у трьох іграх на другому етапі відбору). Двома голами відзначилися Данило Кревсун, Геннадій Синчук та Тімур Тутєров. По одному голу собі в актив занесли Максим Деркач, Іван Єрмачков, Богдан Мануйлов і Тарас Михавко. Плюс маємо автогол представника збірної Мальти на старті відбору.


Двічі забивали гравці, які виходили на заміну. Джокером на першому етапі відбору став Матвій Пономаренко (у матчі зі Словаччиною), на другому — Тімур Тутєров (із Латвією).


Владислав Крапивцов увійшов до трійки воротарів, яким удалося під час фінального турніру Євро-2024 (U-19) зберегти ворота своєї команди недоторканими двічі. Українець це зробив у чотирьох іграх, норвежець Мартін Борсхейм — також, а іспанцю Раулю Хіменесу знадобилося п’ять матчів.