30 липня 2024 15:53

Ассунсао: "Бразильський футбол стає європеїзованим. Втрачати свою ідентичність - це погано"

Колишній півзахисник "Роми", "Бетіса" і збірної Бразилії Маркос Ассунсао піддав критиці сучасний підхід роботи з молодими футболістами у своїй країні.


- Останній Кубок Америки вкотре розчарував Бразилію. Збірна перебуває в кризі?

- Зараз поганий час, це очевидно. Я думаю, що в молоді сьогодні немає такого ентузіазму до гри за збірну, як раніше. У мій час кінцевою метою всіх дітей було потрапити в "селесао", зараз головна мета - грати в Європі. У нас багато індивідуальних талантів, але ми не команда.

- Роналдіньо заявив, що це одна з найгірших бразильських команд і що він не збирається дивитися Кубок Америки...

- Вони не знають, як грати в команді, як група гравців, а в цьому і полягає суть футболу. Вони не можуть поставити свої індивідуальні якості на службу команді, і я не думаю, що це справа тренера. Це ментальна проблема і проблема довіри. Нам потрібен час, але в Бразилії все дуже терміново і немає терпіння чекати.

- Хіба зараз уже не з'являються такі таланти, як раніше?

- У Бразилії завжди будуть таланти, але діти вже не грають на вулиці так, як ми. Більшість із них навчаються у футбольних школах. Велика увага приділяється європейським лігам, і багато тренерів обмежують здатність хлопчиків вести м'яч, проявляти ініціативу і протистояти супернику, що є основою бразильського футболу. Ми стаємо "європеїзованими". Втрачати свою ідентичність - це погано.