30 липня 2024 10:57

Politico: Позиція Угорщини і Словаччини, які за 2 роки не змогли зменшити залежність від російської нафти, викликає роздратування у ЄС

Фото - https://depositphotos.com/ua/


Позиція Угорщини і Словаччини, які за 2 роки не змогли зменшити залежність від російської нафти, викликає роздратування у ЄС, пише Politico.


Дипломати ЄС у приватних розмовах висловлюють роздратування через наміри Угорщини та Словаччини використати правила Євросоюзу для збереження доступу до дешевої російської нафти всупереч загальній політиці блоку.

У дискусіях серед дипломатів ЄС відчувається значне розчарування тим, що ця проблема взагалі стоїть на порядку денному Брюсселя

Кілька дипломатів ЄС розлютилися, зазначаючи, що усі інші в ЄС знайшли способи відійти від російської нафти і це – не їхня проблема. Угорщина та Словаччина скористалися санкційними виключеннями, щоб продовжувати закачувати російську нафту. Угорщина навіть збільшила імпорт роснафти, що викликало особливий гнів.

"Багато членів ЄС доклали дороговартісних, але необхідних зусиль, щоб позбутися залежності від російського газу і нафти... головним чином тому, що вони смердять кров'ю", – сказав один дипломат ЄС, який побажав залишитися анонімним, щоб говорити відверто.

"Схоже, що Угорщина має проблеми не лише з нюхом, але й з мисленням та відсутністю рішучості позбутися залежності", – додав дипломат.

Тим часом Будапешт і Братиславу вважають у ЄС «дуже лицемірними».

Вони фактично отримували пряму економічну вигоду від близькості до українського ринку, перепродуючи дешеві російські енергоносії за величезну ціну, одночасно притримуючи постачання зброї та водночас будучи троянськими кіньми для росії в Європі.