25 липня 2024 13:15

Блогер: "Ротаню можна повчитися замінам в Шовковського. Майже ідеальний таймінг, а головне - наявність чіткої ідеї та розуміння механіки цих замін"

Блогер Михайло Смоловий у своєму Телеграмі поділився черговим аналігом матчу Динамо - Партизан:


Динамо 6:2 Партизан
Усереднені позиції, розподілення позиційних атак і передач

Один з головних здобутків Динамо - низький брак. З 63 командних втрат одразу 21 (рівно третина) в пасиві двох гравців. І якщо 10 втрат Ярмоленка це ок (бо там лише 2 на власній половині), то 7 з 11 втрат Бражка на своїй половині засмучують. На щастя, далі за списком в інших не більше 6 загалом.

Що треба відзначити? Кияни виконали 700 (!) передач із 94% точності (655). Можемо побачити, що частка передач виконаних в першій зоні (або в її напрямку) - значна (27%). Однак пресинг сербів був імітацією:
⁃ лише 9 низьких втрат (перша третина) в Динамо
⁃ лише 8 високих повернень мʼяча (фінальна третина) в Партизана

Цілком ймовірно, що під більш якісним тиском ситуація зміниться. Однак на рівні УПЛ більшість команд так само виключно імітують пресинг, як серби.

Якщо говорити про загальний план на гру, то очевидно, що варіанти прораховувалися. Це вчора молодіжка могла пуляти мʼяч кудись туди вперед, бо Батагов просто це добре вміє. Динамо ж ретельно готувало прогресію:
⁃ 177 передач вперед (87% точності)
⁃ та по 96% точності передач назад та поперек

Зі 700 передач за матч із просуванням були лише 73 (суттєво наближають мʼяч до чужих воріт). Тож на 1 пас із просуванням кияни витрачали ~10 підготовчих. Без особливої метушні. Звідси і мінімальний брак - Динамо мало мʼячів просто відверто дарувало.

Середнє володіння киян тривало 25 секунд - це і є контроль над тим, що відбувається. Навіть за 0:1. Але цей контроль не можна називати стерильним:
⁃ 89% точності передач з просуванням, вони не рандомні
⁃ 92% точності передач до фінальної третини, аналогічно, ніхто не входить схрестивши пальці на вдачу
⁃ 72% точності передач до штрафного майданчика, де лише у Кості звично величезний брак
- 41 дотик в штрафному майданчику сербів

За поєдинок Динамо виконало 24 точні передачі в радіус 20 метрів від воріт суперника (в Партизана - 5). Хтось з дідів каже, що Ванат якийсь не такий форвард, але він виконав 6 (!) глибоких передач (чверть командних). Що це означає? Він не Сікан - він не грає в опорній зоні! Він приймає мʼячі поруч з 20 метровим радіусом та знаходить передачами партнерів для подальшого загострення, а не задля відбирань та підкатів. Тому Ванат навіть не забиваючи - корисний для АТАКИ (асист та передасист).
Ще 4 глибокі в Лева Матчу Кабаєва (футболка вже їде, але напевно приїде на матч відповідь), по 3 в Шапаренка та Волошина з лавки.

Окрема тема - Буяльський. Провальним тайм назвати не можна - 5 дотиків до мʼяча в штрафному, і більше за перший тайм не мав ніхто. Мабуть, доречніше говорити про розуміння Шовковським природи його гравців. Віталій за тайм виконав лише 7 передач (100%), а більшість його зустрічей з мʼячем відбувалася поблизу штрафного майданчику.
За рахунку 3:1 було ухвалене рішення певним чином убезпечити гру та взяти її під повний контроль. В Динамо зараз купа півзахисників із унікальними та не взаємозамінними для України профайлами:
⁃ Шапаренко робить те, що не можуть Буяльський та Піхальонок
⁃ Буяльський те, що не можуть Шапаренко та Піхальонок
⁃ Піхальонок те, що не можуть Буяльський та Шапаренко

А є ще Михайленко та Рубчинський, що теж мають унікальні характеристики, яких немає в інших. Шовковський схоже відчув, що Динамо переламало хід матчу після 0:1 та вирішив прибрати з поля набір якостей Буяльського (стали менш актуальними, бо вже 3:1), додавши набір якостей Піхальонка (плеймейкінг став більш актуальним). Рішення себе виправдало - після перерви Динамо додало ще 3% в точності передач.


З Партизаном киянам вдалося перевершити середні показники володіння за увесь минулому сезон УПЛ:

- % володіння та тривалість середнього
- кількість та точність усіх передач

І при цьому команда не була стерильною. Так, якщо подивитися на графік, та побачити там цифру 27% напроти першої третини, то хтось може й збудиться. Однак, в підсумку, Динамо відмовилося від поспішних та гарячкових розіграшів мʼяча на користь більш підготовлених: на 1 пас із просуванням кияни витрачали 10 підготовчих. Тож ці 27% не стільки свідчення тиску Партизана, скільки індикатор хорошої підготовки киян, розуміння слабких сторін опонента.

Ну, і на місці Ротаня, можна повчитися замінам в Шовковського. Майже ідеальний таймінг, а головне - наявність чіткої ідеї та розуміння механіки цих замін! Чудова робота!