25 липня 2024 13:08

The Guardian: Росія бреше про свою економічну силу: санкції працюють

Фото - https://depositphotos.com/ua/


Росія бреше про свою економічну силу: санкції працюють, пише The Guardian.


Вісім європейських міністрів фінансів вважають, що у путінській військовій економіці радянського зразка не все так райдужно, як хотіла б переконати Москва.

Путін та його авторитарний режим просуває фальшиву ідею, ніби російська економіка сильна і що військова машина рф не постраждала від західних санкцій. Це брехня, яку потрібно спростувати. Насправді, є багато ознак, що стан російської військової економіки погіршується. Санкції та інші заходи щодо ослаблення російської економіки ефективні, але можна зробити ще більше.

Хоча російський ВВП, можливо, й зростає, економіка дедалі більше орієнтується на військову промисловість, яку підтримують великі бюджетні стимули. Це не нескінченне джерело зростання та не ознака стабільної економіки. Військові заводи Кремля вже працюють на максимальній потужності. Безробіття впало настільки, що з'явилися повідомлення, згідно з якими путін схвалив використання праці ув'язнених у промисловості. Криза на ринку праці чинить підвищувальний тиск на заробітну плату, а слабший рубль збільшує ціни на імпорт і сприяє все більшій інфляції.

Для фінансування війни російський уряд задіяв ліквідні активи Фонду національного добробуту. Його розмір скоротився майже вдвічі після повномасштабного вторгнення росії до України.

Заборони на експорт бензину та цукру було введено для забезпечення внутрішніх постачань. Було введено суворий контроль за рухом капіталу, щоб запобігти відпливу приватних коштів з країни і утримати рубль від вільного падіння. Попри це, як і раніше, надходять повідомлення про переведення мільярдів доларів США з країни.

Санкції, спрямовані проти російської військової машини, ефективні та необхідні. Вони змінили географію зовнішньої торгівлі росії та обмежили її доступ до високопріоритетних бойових товарів. За даними російської митної служби, у період з 2022 до 2023 року доходи від російського експорту скоротилися приблизно на третину.

Як прикордонні з росією країни, так і країни, де виробляються заборонені для постачання в рф товари, повинні продовжувати працювати над закриттям лазівок, які дозволяють доставляти всі товари, які прямо чи опосередковано живлять російську військову машину. Зокрема, необхідно суворо дотримуватися верхньої межі цін на російську нафту, оскільки, як і раніше, спостерігається торгівля вище цієї межі на рівні 60 доларів за барель.

Також важливо запровадити дзеркальні санкції щодо Білорусі та чинити більший тиск на інші основні механізми обходу санкцій у Східній Азії та на Близькому Сході.