24 липня 2024 18:48

Асоціація футболістів Іспанії підтримала Морату та Родрі на тлі можливих санкцій УЄФА через кричалки про Гібралтар: "Неприпустиме посягання на свободу вираження поглядів. Події відбувалися за межами робочого середовища"

Асоціація футболістів Іспанії висловилася на підтримку Родрі та Альваро Морати.

Нагадаємо, УЄФА відкрив дисциплінарну справу стосовно гравців збірної Іспанії на тлі скандувань «Гібралтар – іспанська!» під час відзначення перемоги на Євро-2024. Футболістів звинуватили у порушенні загальних правил поведінки, основних правил гідної поведінки, у використанні спортивних заходів для заяв неспортивного характеру, завданні шкоди репутації футболу та УЄФА.


«Асоціація футболістів Іспанії заявляє, що це неприпустиме посягання на свободу вираження думок двох працівників.


Події, які розслідує УЄФА, відбувалися поза межами робочого середовища, де гравці розвивають свою професію. Вони лише святкували зі своїми шанувальниками досягнутий напередодні успіху. Це святкування проходило поза робочими місцями гравців.


УЄФА не уповноважений переслідувати в судовому порядку, а тим більше накладати санкції на двох осіб, які вільно висловлювали свої думки далеко від своєї сфери діяльності у кулуарах змагань. Асоціація вважає це абсолютно довільним та несправедливим, посяганням на свободу самовираження футболістів та їхню особисту свободу.


Якщо санкції до гравців буде застосовано, ми матимемо справу з якоюсь неналежною поліцейською державою, що прямо суперечить змісту статті 11 Хартії основних прав Євросоюзу. Якщо загрозу застосування санкцій з боку УЄФА буде реалізовано, асоціація звернеться до Європейського союзу з проханням захистити Альваро Морату та Родріго Ернандеса, при цьому профспілка залишає за собою право вживати інших заходів, спрямованих на захист прав та свобод працівників.


Слід пам'ятати, що в минулому УЄФА ніколи не вживав таких дій, ніж зараз створює небезпечний прецедент», – йдеться у заяві профспілки.