14 липня 2024 12:16

Легенда "Динамо" зізнався, що він сказав Лобановському після гри у Англії

Колишній захисник Динамо Сергій Балтача поділився своїм досвідом виступів у Англії, куди він переїхав після гри під керівництвом Валерія Лобановського.

У 1988 році після 12 сезонів у складі Динамо Сергій Балтача перебрався до англійського Іпсвіча і саме з британським футболом пов'язав своє майбутнє як гравця і тренера.


«Для мене був важливий футбольний бік. З іншого боку, я одразу побачив інший рівень футболу. Це теж певний досвід з точки зору адаптації в новій країні це хороший досвід, але задоволення від гри у футбол я не отримував.

Мало було іноземних тренерів. Тренувальний процес і філософія гри була неправильними. Це було помітно неозброєним оком, коли ти приходиш після Динамо Лобановського».


Балтача поділився враженнями стосовно різниці між тодішнім радянським українським футболом і англійським.

«Не може скрізь бути футбол, як у Лобановського. Хлопці, з якими я грав в Україні, зовсім інші. На той момент я думав, що рівень футболу в Англії на порядок вищий, а реальність виявилася інша – Ліверпуль був приблизно на одному рівні з Динамо.

Кожен гравець Динамо був набагато сильнішим за кожного гравця Іпсвіча. Ми грали в одній із найкращих команд у світі з одним із найкращих тренерів. Це пояснює, чому ми вигравали Кубок Кубків, у складі збірної СРСР майже всі були українцями».


Ексзахисник відзначив, що реальність виявилася зовсім іншою за очікування.


«Ментально нас привчили до того, що там, на Заході, все найкраще, хоча це було не так. Я колись на собі це відчув після двох років в Англії. Коли в мене Лобановський запитав, чого я навчився, я відповів, що ми були і є кращими».

Сергій Павлович також підмітив рівень англійських тренерів.

«Зараз Іпсвіч грає в сучасний футбол, як Ман Сіті, Арсенал, які успішно виступають. Цю обставину не розуміють англійці. Ви можете назвати останнього англійського тренера, який перемагав у чемпіонаті Англії?».