14 липня 2024 09:03

"Дуже далекий від футболу". Легенда "Динамо" покинув англійський клуб – що трапилося і де він тепер працює

Колишній захисник Динамо Сергій Балтача, який більше 20 років працює у Англії розповів, чому і як він залишив Чарльтон та що планує робити тепер.



Після завершення насиченої ігрової кар'єри всередині 1990-х років Сергій Балтача розпочав тренерську діяльність, яка в 2001 році привела його до академії англійського Чарльтона. У 2023-му український спеціаліст залишив роботу в цьому клубі.

В ексклюзивному інтерв'ю для сайту «Український футбол» Балтача розповів, де працює після відходу з Чарльтона.

«Уже рік треную дітей у приватній школі. У цій школі не так добре розвинений футбол, як інші види спорту. В Англії дуже престижно, коли разом з освітою діти паралельно займаються спортом – футбол, хокей на траві, регбі, крикет.

Усі традиційні види спорту в Британії. Керівники школи хочуть, щоб футбол був на рівні з крикетом, регбі та хокеєм на траві. Мене запросили, щоб я розвивав тут футбол».

Також спеціаліст пояснив своє рішення змінити місце роботи.

«Настав час змін, коли занадто довго на одному місці. В Чарльтоні не було порозуміння з директором академії, який дуже далекий від футболу. До того він ходив у помічниках протягом 12 років.

Його попередники були людьми футболу, колишні футболісти, тренери. Ми говорили однією мовою футболу. Зараз Чарльтон у третьому дивізіоні, а 20 років тому грав у Прем'єр-лізі».

Легенда Динамо висловився стосовно роботи з юними футболістами.

«Мені дуже подобається працювати з дітьми. Жоден тренер, крім мене, там не ставав чемпіоном Англії серед 18-річних. Я пройшов всю програму FA. Вони роблять акцент на всіх аспектах, але дуже кульгає техніка.

Не було за правило відпрацьовувати все до автоматизму. Тренер не повинен багато говорити, а футболісти мають виконувати те, що просить тренер. Вони цього не розуміють», – пояснив Балтача.

Сергій Павлович є вихованцем академії Металіста, звідки в 1976-му перейшов у Динамо, в стані якого виступав до 1988 року (324 матчі, 10 голів).


Після цього український центрбек пограв за Іпсвіч, а також шотландські Сент-Джонстон, Каледоніан та Інвернесс.


Як тренер він спочатку поєднував цю роботу з грою за два своїх останні клуби, а потім був асистентом головного тренера у київських Арсеналі, Борисфені та ЦСКА, а також Сент-Міррені.


У Чарльтоні Балтача працював з 2001-го по 2008-й, а також з 2013-го по 2023-й, з 2008-го по 2012-й він був у Челсі.


Фото: Footboom