11 липня 2024 21:07

ФІФА та УЄФА пригрозили Італії відстороненням від міжнародних турнірів та позбавленням права проведення Євро-2032 через втручання влади у спорт

Італійські команди можуть бути усунені від міжнародних змагань.


La Repubblica повідомляє, що клуби Серії А можуть бути виключені з єврокубків та числа учасників клубного ЧС, а країна може бути позбавлена права проведення Євро-2032.

Такі заходи розглядаються у зв'язку з так званою поправкою Мулі. Член партії Forza Italia Джорджо Муле запропонував внести до Декрету про спорт положення, що дозволяють клубам і футболістам безпосередньо звертатися до адміністративних судів першої інстанції, минаючи спортивні, а також дають лігам повну статутну, нормативну, організаційну та управлінську незалежність від Італійської федерації футболу. До того ж у Серії А в рамках цієї поправки з'явиться право висловлювати свою думку про резолюції федерації, які безпосередньо стосуються її.

УЄФА і ФІФА вбачають у цьому втручання влади країни у спорт і вже направили голові федерації Габріеле Гравіні листа, в якому вказали на невідповідність «поправки Мулі» принципам та цінностям існуючої футбольної системи.

«Якщо поправка буде схвалена в початковому вигляді або в новому формулюванні, яке, як і раніше, підтримуватиме елементи, згадані в цьому листі, у нас не буде іншого вибору, окрім як передати це питання до наших директивних органів для оцінки можливих заходів, включаючи можливе зупинення діяльності FIGC», – сказано у документі.