11 липня 2024 21:39

Снейдер може бути причетний до відмивання грошей міжнародного наркотрафіку. Турецька компанія, в яку Уеслі інвестував, співпрацювала з членом злочинного угруповання

Уеслі Снейдер підозрюється у причетності до незаконної діяльності.


RTL передає, що колишній півзахисник "Галатасарая" є акціонером компанії Econ, через яку, як передбачається, були відмиті мільйони євро.

Його партнером по бізнесу називається один із босів злочинного угруповання Comanchero. Ця австралійська банда, створена байкерами, займалася великомасштабним виробництвом наркотиків та їх збутом, а також відмиванням грошей. Заборонені препарати доставлялися з Південної Америки через Гонконг, Південну Корею та Південну Африку до Нідерландів, Австралії та інших країн.

У розпорядженні турецьких ЗМІ опинився звіт MASAK, місцевого агентства з розслідування фінансових злочинів, де детально описується схема роботи Comanchero. Джерело RTL, пов'язане з турецькими слідчими, підтвердило, що Снейдер теж фігурує у розслідуванні.

У звіті MASAK зазначається, що Хакан Аріф Тавукчу, високопосадовець банди, відмивав гроші від наркотиків через компанії, що належать підприємцю Юнусу Емре Борхану. Коли слідчі органи простежили за фінансовими операціями Борхана, вони натрапили на ім'я Снейдера.

Відповідаючи на запитання, Снейдер сказав, що купив акції Econ близько восьми років тому.

«Це була будівельна компанія, яка мала побудувати пару висоток. Компанія належала моєму сусідові, який також мав бізнес у сфері моди. Я вклав близько 1,8 чи 1,9 мільйона, а натомість отримав 15 відсотків акцій», – зазначив нідерландець.

Також Снейдер заявив, що нічого не знав про кримінальну активність усередині компанії, а також підкреслив, що жоден із проектів не був реалізований: «Я не бачив жодної віддачі від інвестицій. Декілька разів я намагався повернути якісь гроші, але не зміг. Тоді я просто попрощався з ними. Деякі інвестиції окупаються, деякі – ні. Надалі я ніяк не був залучений до діяльності компанії. Потоки грошей завжди можна відстежити і я ні євро не отримав від Econ».

Судячи з соцмереж організації, Снейдер з'являвся в офісі як мінімум у 2017, 2018 та 2020 роках.

Також Уеслі наполягає на тому, що не знайомий ні з Тавукчу, ні з наркоторговцем на ім'я Четін із Східама, зв'язки з якими приписуються йому у турецьких ЗМІ.

«Знаєте, зі скількома людьми, яких я не знаю, я сидів за одним столом? Будучи відомою людиною, ти зустрічаєшся з тисячами людей. Я вже навіть не слухаю їхніх імен. Крім того, я навіть не говорю турецькою», – сказав Снейдер.

Колишній півзахисник «Галатасарая», «Інтера» і «Реала» також заявив, що найняв турецького адвоката, щоб оскаржити статті, які містять наклеп.

Haber Global повідомляє, що у справі про створення злочинної організації, торгівлю наркотиками та відмивання коштів, отриманих злочинним шляхом, суд вже ухвалив арешт майна 55 підозрюваних, затриманих у листопаді минулого року, на суму близько 4,5 млрд турецьких лір (понад 126 млн євро).