11 липня 2024 08:40

Кучер - про Україну на Євро-2024: "Нашим гравцям потрібно виправляти менталітет та знімати корони, щоб не думали, що виграли до матчу"

Колишній гравець збірної України Олександр Кучер підбив підсумки виступів національної команди на чемпіонаті Європи-2024.


– Як оціните виступ збірної України на Євро-2024?

– Болюча тема для багатьох уболівальників. Ми почали, як завжди, а потім намагалися виправити становище, але не вийшло. Якби ми грали з Румунією так, як другий тайм зі Словаччиною і перший із Бельгією, то перемогли б і пройшли далі.

У матчі з Румунією наші хлопці, напевно, подумали, що вже чемпіони Європи, а їх жорстко опустили на землю. Нашим гравцям треба виправляти менталітет і знімати корони, щоб не думали до гри, що вже виграли. Показувати свою силу потрібно на полі.

– Хто вас розчарував у збірній України, від кого очікували більшого?

– Важко виділити когось одного, за результат відповідає вся команда. У першій грі кожен тягнув ковдру на себе, на полі не було команди. У матчі зі Словаччиною та Бельгією Україна виправила помилки, але було вже пізно.

– Лунін відмінно стояв у «Реалі», але в матчі з румунами привіз два голи.

– Вішати всіх собак на одного Луніна не варто, кожен може помилитися. Андрій добре відстояв у відборі, але з Румунією сталося ось таке. Буває. Потрібно, зціпивши зуби, працювати далі й удосконалюватися. Не потрібно ставити на ньому хрест, Андрій – хороший футболіст і його треба підтримати.

– Як думаєте, чому Довбик так слабко зіграв на Євро-2024?

– Артем – це футболіст штрафного майданчика, ідеальний фінішер. У збірній України йому не вистачило помічників, які б робили гострі передачі на завершення. У нього з Циганковим була хороша зв'язка в Жироні, але після першої гри на Євро Віктор травмувався. Плюс суперники добре готувалися до Довбика, до нього була прикута велика увага з боку захисників, як до володаря Трофея Пічічі.

– Що про Мудрика скажете? Здається, він багато часу приділяє спортзалу, татуюванням і зачіскам, але на полі від нього чекають набагато більшого.

– На нього чиниться великий тиск, усі від нього постійно багато чекають. Мудрик це розуміє, старається, але не завжди виходить. Я вважаю, що в матчі з Бельгією нам дуже не вистачало Мудрика і Циганкова, думаю, з ними ми б перемогли. Швидкість Михайла в цьому матчі нам би точно знадобилася.

– Україна не вийшла з групи, яка вважалася однією з найлегших на Євро. Чи потрібно після такого результату міняти Реброва?

– Звичайно, ні! Реброву потрібно працювати далі. Спочатку у нашої команди взагалі була патова ситуація, але Сергій Станіславович вивів її на Євро. Так, на європейській першості сталася така ситуація з Румунією, але я не вважаю, що це помилка Реброва, скоріше – недооцінка суперника з боку футболістів, - сказав Кучер.

Нагадаємо, Україна посіла останнє місце в групі. За підсумками виступів на чемпіонаті Європи керівництво УАФ вирішило залишити Сергія Реброва на посаді головного тренера збірної України.


Фото - СК «Днiпро-1»