9 липня 2024 19:47
1

У Дніпрі затримано шахраїв, які викрадали гроші з банківських рахунків загиблих воїнів

Фото - https://depositphotos.com/ua/


У Дніпрі затримали шахраїв, які у складі злочинного угруповання викрадали кошти з банківських рахунків загиблих військовослужбовців ЗСУ, повідомила Служба безпеки України (СБУ).


"Зловмисники знімали всі заощадження військових, тіла яких доставляли на судово-медичну експертизу до Дніпра. Для скоєння злочину фігуранти залучили працівника обласного бюро судмедекспертизи. Він викрадав особисті речі загиблих воїнів на території моргу. Серед награбованих предметів: платіжні картки та мобільні телефони зареєстровані в інтернет-банкінгу. З цих гаджетів зловмисники входили до банківських програм і переводили гроші на власні рахунки", - йдеться у Телеграм-каналі у вівторок.


Зазначається, що фігуранти також оформляли онлайн-кредити, а потім переводили в готівку їх у найближчих банкоматах.

Шахраї намагалися провести операції якнайшвидше, поки фінансові установи не отримали інформації про смерть реальних власників банківських рахунків.

За інформацією СБУ, у такий спосіб зловмисники привласнили майже 1,5 млн грн, які належали загиблим захисникам України.

Повідомляється, що крім працівника бюро судмедекспертизи до складу банди входив ІТ-фахівець, який "зламував" банківські додатки загиблих воїнів, а також рецидивіст, що вже має судимість.

Усіх п'ятьох учасників злочину було затримано. Під час обшуків у приміщеннях та автомобілях затриманих було вилучено мобільні телефони, сім-картки та банківські картки фігурантів, а також карти, особисті речі та форма загиблих військовослужбовців.


На підставі зібраних доказів зловмисникам повідомлено про підозру за такими статтями Кримінального кодексу України: ч.4 ст. 190 (шахрайство, вчинене у великих розмірах); ч. 4 ст. 185 (крадіжка); ч. 2 ст. 361 (несанкціоноване втручання у роботу інформаційно-комунікаційних систем, електронних комунікаційних мереж за попередньою змовою групою осіб); ч. 1 ст. 358 (підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут або використання підроблених документів, печаток, штампів).


Наразі зловмисники перебувають під вартою, їм загрожує до 8 років позбавлення волі.


Комплексні заходи проводилися за процесуального керівництва Лівобережної окружної прокуратури міста Дніпра.
Якщо вину буде доведено одразу розстріляти