6 липня 2024 16:14
1

Мирон МАРКЕВИЧ: "Роналду та Пепе потрібно закінчувати зі збірною Португалії"

Враженнями про вчорашні чвертьфинальні матчі ЧЄ-2024 Іспанія – Німеччина та Португалія – Франція, переможцями яких стали іспанці та французи, з корепондентом UA-Футбол поділився один з найавторитетніших українських тренерів Мирон Маркевич. Керманич львівських "Карпат" розповів також про свої очікування від сьогоднішніх поєдинків цієї ж стадії турніру, у яких зустрінуться Англія – Швейцарія та Нідерланди – Туреччина.


- Поєдинок між інспанцями та німцями всі називали маленьким фіналом. Чи виправдав він ваші очікування?

- Хороший футбол був. Зустрічалися дві рівні команди, шанси яких розцінювались як 50 на 50. Однак доля більше посміхнулась іспанцям. Хоча так само могла виграти й Німеччина. Не пригадую, щоб Рюдігер робив такі помилки, як у вчорашньому матчі у випадку з другим голом.

- Мабуть, як і не пригадуєте подібного у поведінці лідера збірної Німеччини Тоні Крооса, який проявив у вчорашній грі надмірну грубість?

- Так. Він вже не встигає. Все ж таки відіграв непростий сезон у мадридському "Реалі", та й в іграх на чемпіонаті Європи такі серйозні швидкості… Напевно він правильно зробив, що закінчив (посміхається).

- Головним відлунням поєдинку Іспанія – Німеччина став епізод на 107-й хвилині, коли м’яч після удару німецького футболіста потрапив у руку іспанця Марка Кукурел’ї, який знаходився у власному штафному майданчику. Це був пенальті?

- Важко сказати. Це залежно від того, як судді подивляться. Можна призначати пенальті, а можна і не призначати.

- Можна не сумніватись, що сьогодні в усіх німецьких ЗМІ саме ця тема стала головною…

- Та ясно! Але важко сказати, щоб давати пенальті у грі такого масштабу. Арбітр просто не наважився, вважаючи, що рука була не такою явною. Тож зрозуміло, що німцям прикро. Але нічого не поробиш, то ж футбол…

- Що скажете про інший поєдинок чтвертьфіналу – Португалія – Франція?

- Мені у цій грі португальці більше сподобалась. Напевно вони мали б бути у півфіналі. Але це моя особиста думка.

- Як гадаєте, що завадило збірній Португалії?

- Треба забивати. Моменти ж сприятливі для цього були. Реалізовуй їх – і все.

- У поєдинку з французами на відміну від гри зі Словенією воротар португальців Дієгу Кошта у післяматчевій серії пенальті не виручив…

- То є лотерея. Власне саме тому вона так і називається. Французи добре били одинадцятиметрові, і нічого тут не скажеш.

- Дехто вважає, що наявність у складі 39-річного Криштіану Роналду є своєрідним якорем для збірної Португалії. Чи погоджуєтесь з цим?

- Я думаю, що йому треба закінчувати із збірною. Грай собі у Саудівській Аравії на клубному рівні – та й усі. А у національній команді повинні когось знайти Роналду на заміну. Адже на мій погляд, він дещо пригнічує партнерів по збірній – всі штафні лізе бити. Ні-ні, йому точно потрібно закінчувати. У Португалії є багато молодих футболістів, яких пора підпускати до складу головної команди. Для таких зірок, як Криштіану Роналду треба вчасно йти.

- А от інший ветеран збірної Португалії, Пепе, вже розміняв п’ятий десяток літ і ще у національній команді "пихтить"…

- "Пихтить"… Йому теж потрібно закінчувати. Не думаю, що йому, як і Роналду, варто надовго засиджуватись у збірній. Хоча для гравця лінії оборони грати у такому поважному віці, як кажуть, ще куди не йшло. Стільки бігати і викладатися, як футболістам інших амплуа не треба. А от гравцям атаки – зовсім інша справа. Їм потрібно багато гасати, працювати, створювати. Тому не знаю, чи правильно грати у такому поважному по футбольним міркам віці.

- Які ваші очікування щодо чергових матчів ¼ фіналу – Англія – Швейцарія і Нідерланди – Туреччина?

- По ідеї Англія і Нідерланди мали б пройти далі. Але чи то так буде – не відомо. Хоча якщо брати по складу та по рівню гри, то саме названі мною збірні є сильнішими за суперників по чвертьфіналу і тому мають більше підстав на перемогу. Втім, все залежатиме від того, як англійці і нідерландці реалізують свій потенціал.
Мирону Безтитульному давно пора на пенсію і зайнятися тренуванням власних онуків