5 липня 2024 20:52

Гендир "Оболоні" Резниченко: "З приходом Монзуль відбулися зміни на покращення. Але чи надовго ці зміни?"

Генеральний директор «Оболоні» Олександр Резніченко оцінив ситуацію із суддівством в українському футболі до та після змін у керівництві УАФ.


– Чи стали арбітри краще судити, коли змінилася система, чи прийшла Монзуль до суддівського корпусу, президентом УАФ став Шевченко?

– «Оболонь» із комітетом арбітрів має давню історію. Найбільшим товаришем Лучано Лучі був я. Не знаю, як він мене сприймав, бо починаючи з Першої ліги ми постійно апелювали до суддівського корпусу. Ми розуміли і знаємо, у нас багато підтверджень, те, що нам говорили, де питання вирішувалися дуже погано.

Але за Лучано Промені – я колись говорив це в інтерв'ю – створили закрите акціонерне товариство. На жодні листи вони не реагували. Вони ставилися з повагою до футбольних клубів. Вони вважали, що це дуже низько – якось спілкуватись із футбольними клубами про ці питання.

Для мене взагалі було незрозуміло. У нас керували суддівським корпусом люди з країни, де найбільша корупція у футболі була. Згадайте, коли Ювентус за такі речі знизили в класі.

Але я розумію, що керівництву, яке тоді було в УАФ, це було зручно. Ми всі розуміли, всі говорили, і навіть нормальні арбітри нам казали, що управління йде з 5-го поверху, і є категорія арбітрів – ми знаємо, які арбітри, які вирішували це питання.

З приходом Катерини Монзуль ситуація покращала, ми говоримо про це відкрито, відбулися зміни на покращення. Але чи надовго будуть ці зміни?

Сказати дуже важко, тому що в людини така психологія, що коли змінюється керівник, вона починає придивлятися спочатку, що відбувається, як відбуваються процеси. Поступово до цих процесів він починає звикати і починає потихеньку робити свої справи.

Позитивні зміни є, це наголошують усі клуби УПЛ. Які будуть подальші зміни – дивитимемося. Якщо Комітет арбітрів спілкуватиметься з клубами – ми готові допомагати своїми порадами з усіх цих питань та давати свої пропозиції.

Але однаково останні матчі внесли для нас якісь сумніви в цій справі. Матч із «Олександрією» – так, ми програли його 0:3. Спостерігачем арбітражу була Катерина Монзуль. Арбітр на полі – пан Романов. На 6-й хвилині при рахунку 0:0 100-відсотковий пенальті у ворота «Олександрії». І він пенальті не призначає.

Чому якась недовіра у цьому процесі? Якщо раніше арбітр просто міг помилятися – десь знаходився не там і так далі. Але зараз на кожному футбольному матчі працює ВАР. І ви маєте право, а в деяких спірних моментах зобов'язані подивитися ВАР для того, щоб ухвалити відповідне рішення.

Тоді він навіть не пішов дивитися ВАР. Такі рішення арбітра зводять нанівець усю довіру до цього корпусу. Наразі довіри до Комітету арбітрів у футбольної спільноти немає. Тому що дуже багато питань до арбітражу на рівні Першої ліги, і на рівні Другої ліги.

Тому сподіватимемося, що Катерина Монзуль наведе лад у цій частині. Якщо буде бажання. Знаєте, як кажуть у політиці: має бути політична воля. Можна брати приклад із тієї ж Польщі. Там, вибачте, у суддівському корпусі лад навели за один тиждень, на цьому все закінчилося.

Тому якщо буде бажання – я думаю, можна зробити все. А ми, у свою чергу, допомагатимемо, щоб це був чесний, відкритий футбол, – сказав Резніченко.