5 липня 2024 13:38

"Дехто думає, що арбітр став на поле – і все вирішує одразу без навчання. Так не може бути". Монзуль розповіла про навчання роботі з ВАР

Голова комітету арбітрів УАФ Катерина Монзуль розповіла про навчання українських арбітрів роботі з системою ВАР.


«Дехто думає, що арбітр прийшов, став на поле – і все вирішує одразу без навчання. Такого не може бути.

Зараз проходить навчання ВАР. Воно складається з декількох етапів. Перший етап – це вивчення ВАР-хендбуку.

Другий етап – це теоретична підготовка. На цій стадії вивчаються ігрові ситуації в аудиторіях, проводиться інструктаж інструкторами, які дають поради, як діяти польовим арбітрам, а також арбітрам ВАР в ігрових ситуаціях, пов’язаних з футболом.

На наступному етапі також проходить навчання ПТС. Арбітри ВАР ознайомлюються з кнопками, які там знаходяться, як діяти, що натискати під час гри в ігрових ситуаціях.

Наступний етап також пов'язаний з навчанням. Це більше пов’язано з ігровими ситуаціями на футбольному полі. Арбітр приймає рішення, вже як би він приймав під час гри.

Наступний етап – це буде вже робота в офлайн-режимі. Під час реальних ігор арбітри будуть дивитися, як працюють арбітри ВАР.

Потрібно пройти всі ці етапи підготовки. У ній приймають участі польові арбітри, також арбітри ВАР, які знаходяться в ПТС-машині, і оператори. Всі ці етапи повинні бути пройденими, щоб досягти правильних рішень на полі», – сказала Монзуль.