4 липня 2024 18:02

Директор "Байєра" про підписання Алонсо: "Ми знали, що буде тільки краще - гірше бути вже не могло. У нього було все, крім досвіду. Питання стояло так: чи віримо ми в досвід чи якість?"

Сімон Рольфес розповів, як "Байєр" підписував Хабі Алонсо.

«Тоді, у жовтні 2022 року, ми, природно, дивилися, хто був доступний, а потім почали аналізувати [Хабі]: «Яка була його робота в Реал Сосьєдад Б»? Чи підходить стиль гри? Чи підходить він нашим гравцям?»


Все, що ми робимо під час скаутингу гравців, ми також робимо при оцінці тренерів. [Пошук тренера] – це важливе кадрове питання для мене і, отже, для клубу.


Ми дивилися ігри, потім досліджували та отримували рекомендації від людей, яких я знаю, які працювали з ним. Ми намагалися зрозуміти, що собою представляє ця особистість, промацати всі ці моменти, а потім провести особисту співбесіду.


Він завжди був угорі нашого списку. Кожна перевірка, яку ми робили, завжди підтверджувала його лідерство. Список скорочувався і Хабі завжди залишався головним кандидатом. І в якийсь момент стало зрозуміло: «Окей, це наш пріоритетний варіант, тож мені потрібно зустрітися з ним особисто».


На той час він тренував «Сан-Себастьян Б», у другій лізі іспанського футболу. Вони вилетіли, і він став вільним і мав всі необхідні якості [для хорошого тренера], але не мав досвіду на найвищому рівні. Як гравець, звичайно, він володів [досвідом], але не як тренер. То справді був чинник ризику.


Позиція "шістки" дає дуже багато. Там загострюється бачення, здатність аналізувати загальну картину. Ти завжди при кермі: «Наскільки мої дії ризиковані? Як безпечні? Чи йти вперед? Залишитися ззаду? Ти повинен мати стратегічні навички на цій позиції і стежити за загальною картиною, тоді як нападник частіше думає: «Добре, як мені зараз забити гол?»


Що відбувається ззаду, не завжди важливе для нападника. Важливі питання – чи підходить стиль гри нам і чи можна побачити патерни у його команді, які показують, що це не просто гравець робить щось, тому що він гарний, а тому що це відпрацьовано та команда розуміє, як тренер хоче грати. Важливо бачити вплив [тренера].


І всі ці моменти були у Хабі, у його випадку завжди горіло зелене світло, за винятком досвіду. Питання стояло так: чи віримо ми в досвід у тій ситуації, в якій ми перебували тоді, чи віримо у якість? І я переконаний, що досвід прийде, але треба мати якість. І якщо досвіду не вистачає, можна також підтримати та допомогти людині. І тут наш клуб покликаний підтримати його спочатку, і він показав, що в нього є все необхідне.


Тоді ми знаходилися у складній ситуації, на 17-му місці [у Бундеслізі], але команда мала великий потенціал. Ми показали Хабі можливості, які пропонував клуб. Ми вірили, що далі може бути тільки краще, бо на той час гірше не могло бути. Ми намагалися донести, що наша команда має величезний потенціал, що ми насправді перебуваємо у стабільному становищі як клуб, що у нас хороші стосунки один з одним і що це був би чудовий крок для нього», – розповів спортивний директор «Байєра».