4 липня 2024 11:20

"Клуб зрозумів мою позицію". Хлань - про виклик на історичну Олімпіаду та переговори з польською "Лехією"

Збірна України з футболу оголосила склад на Олімпіаду-2024 з футболу. До заявки потрапили 22 гравці, з яких чотири перебуватимуть у резервному списку.


Серед запрошених футболістів — 21-річний Маким Хлань з польської "Лехії", чинний гравець української "молодіжки". У минулорічному Євро вінгер участі не брав, але був важливим гравцем збірної U23 вже цього літа.

Так, Хлань відіграв у всіх п'яти матчах товариського турніру, виграного підопічними Руслана Ротаня. Відзначився двома голами і двома асистами, зокрема забивав у фіналі проти Кот-д'Івуару, виграному в серії пенальті.

Перед турніром Суспільне Спорт поспілкувалося із Хланем про значення дебютної Олімпіади, очікування футболіста від прийдешніх матчів і старт підготовки до паризьких Ігор.

Про дебютний виступ на Олімпіаді:
"Звісно, [відчуваю] емоції насамперед гордості — для України це вперше. Звісно, ми готуємося повним чином і хочемо якнайкраще себе проявити".
"Дуже радий, що потрапив до фінального списку. Моя родина дуже пишається.

Представляємо країну на Олімпіаді. Вже довели багато чого, що наша нація — найкраща. Нам потрібна підтримка нашого народу, і ми все для них зробимо".

Як дізнався про виклик:
"Ще до [публікації] офіційного списку були дзвінки зі штабу Ротаня, ми розмовляли. Вирішували, аби мене відпустили, — це було не так легко".

Як тривали перемовини з клубом:
"Клуб одразу зрозумів мою позицію, що я люблю свою країну і маю бути [на Олімпіаді] за будь-яких обставин. Дискусія тривала недовго, вони хотіли мене залишити. Розумію клуб та їхню поведінку. Але потрібно розуміти, що в такому становищі наша країна — маємо її підтримати всі разом".


Які очікування від Олімпіади:
"Є приказка, що головне — участь. [Але] у мене найвищі цілі — звісно, це перемога на Олімпіаді. Як буде, ніхто не знає. Але що ми і особисто я викладемося на 100%, я можу підтвердити".
"Не нервую, ніколи перед матчами. Є спортивний мандраж, але це входить у нашу роботу. Потрібно довіряти завжди своїм здібностям".

Про суперників на Олімпіаді:
"Звісно, вже чув імена [чемпіонів світу з Аргентини] Альвареса і Отаменді. Але насамперед ми виходимо грати проти них і не маємо дивитися на імена, чи імениті вони. Мусимо грати у свій футбол і демонструвати наші прізвища на спинах".

Як допоможе товариський турнір у червні:
"Звісно, впевненість і зіграність вже є на певному рівні. Добре, що провели цей турнір. Довели, що маємо багато гравців, які можуть своїм рівнем футболу замінити основу. Винесли з нього насамперед позитивні моменти".


Чи контактував з іншими гравцями збірної:
"Звісно, всі задоволені. Є ті, хто не зміг поїхати, бо не відпустили клуби. З одного боку, ситуація важка, але ми повинні розуміти, що в нас є достатньо футболістів, аби найкращим чином представити країну".

Які плани у олімпійської збірної:
"8 липня збираємося, здається, в Бордо, починаємо підготовку. Думки — про перший матч з Іраком 24-го".


Фото - УАФ