3 липня 2024 12:24

Журналіст: "Українські клуби маніпулюють Олімпіадою для свого розкладу"

Журналіст "ТаТоТаке" Михайло Співаковський розповів про проблеми олімпійської збірної.


- Тренери олімпійської збірної почуваються як жебраки, тому що ніяких важелів впливу на клуби немає. Олімпійська збірна підпорядкована національному олімпійському комітету. Те, що клуби пишуть листи УАФ – це просто якась неформальна формальність. Ці організації не корелюються між собою. Клубам покласти на НОК. Це ж зрозуміло.


Та й НОК ніяк не може впливати на клуби. Всі потребують якоїсь реформи, загального указу, щоб була якась вказівка, що клуби мають відпускати гравців. Щоб усе було поступово. На виході ми отримуємо ситуацію, коли 2023 року всі кричать, що ми вперше в історії на Олімпіаді, а 2024-го всім абсолютно пох.


Клуби маніпулюють Олімпіадою за свій розклад. За статутом, якщо в тебе є більше двох гравців, які їдуть на Олімпійські ігри, то ти, наприклад, можеш не грати матч першого туру. І це дуже цікава історія. У першому турі "Динамо" грає з "Олександрією". Олександрійці розумію, що вони можуть вийти без умовних Мартинюка та Шостака. Або Єрмакова. Вони не проситимуть переносити цю гру.


"Динамо" розуміє, що якщо воно відправить на Олімпіаду щонайменше двох гравців, то просто попросить про перенесення та створить для себе комфортні умови для підготовки до "Партизана". Для цього достатньо відпустити Брагару та Михайленко. "Шахтар" розуміє, що він взагалі може не відпускати нікого до збірної, бо грає з "Ворсклою", а вона відпускає Крупського та Павлюка.