28 червня 2024 10:47

Іван КРИВОШЕЄНКО: "За моїми даними, всі заміни у першій грі Україна – Румунія робив… Платов. Як це може бути?"

Не зумівши обіграти у заключному турі Євро-2024 збірну Бельгії, національна команда України завершила свій виступ на турнірі. Підопічні Сергія Реброва, набравши чотири очки, посіли четверте місце у своєму квартеті. Прокоментувати всі значущі моменти не тільки цієї гри, а й усього групового турніру Євро-2024 ми попросили відомого у минулому гравця Іллічівця, Ворскли та низки українських клубів, а зараз тренера (минулого сезону вінницької Ниви, який працював у тренерському штабі) Івана Кривошеєнка.


– Іване, цікавий факт, за 33 роки незалежності України, наша національна збірна жодного разу не грала зі збірною Бельгії. Ти багато років грав у юнацьких та молодіжних збірних України, там доводилося протистояти бельгійцям?

– Так. Наша юнацька збірна (футболісти 1984 року народження) раніше брала участь у турнірі у Бельгії. Там ми обігравали бельгійських однолітків. Потім і в молодіжці ми також грали стикові ігри з Бельгією. Одна гра проходила у Маріуполі, а друга у Локерені. За нас тоді в 2005 році грали: Пятов, Чигринський, Романчук, Іщенко, Алієв, Мілевський. І у цьому двоматчевому протистоянні ми обіграли збірну Бельгії. Тоді все вирішив гол Артема Мілевського на 90-й хвилині у гостях.


– Якої ти думки про нинішню збірну Бельгії?

– За останні роки бельгійська збірна завжди у топ-п’ять найкращих збірних згідно з рейтингом ФІФА. Нещодавно вони мали золоте покоління, як усі писали. Куртуа, Азар, Компані, Вітцель – усі ми пам’ятаємо ці імена. Однак на великих турнірах, як чемпіонат світу чи Європи, вони нічого не можуть виграти. Нині лідери – Де Брейне та Лукаку. Звичайно, форвард Роми набрав вагу і виглядає не таким швидким. Якби не VAR, то у Ромелу було б вже три забиті м’ячі та статус кращого бомбардира чемпіонату Європи на даний момент.


Якщо ж говорити про нинішній виступ збірної Бельгії на континентальному форумі, то вважаю, що це найслабша збірна Бельгії за останні 10 років. У бельгійців йде зміна поколінь, з’являються нові таланти – Онана, Доку та Опенда, наприклад. Вважаю, що нинішній склад збірної Бельгії був по зубах збірної України.


– Яка була твоя реакція, коли побачив стартовий склад нашої збірної? Адже ми дуже рідко, а може, і ніколи не грали за схемою 5-3-2…

– Щось подібне Сергій Ребров пробував у товариській грі з Німеччиною, щоправда, там грали з одним форвардом. Бачите, через травми ми втратили Циганкова і Мудрика. На їхньому місці могли зіграти в основі Ярмоленка та Зубков, але їм не довірили місце у стартовому складі. Як я розумію, наш тренерський штаб кинув у бій двох найкращих форвардів, що цілком виправдано.


Наші гравці лінії півзахисту – Судаков та Шапаренко мали постачати м’ячами наших нападників. Іноді це вдавалося. Звичайно, всім було відомо, що захисники збірної Бельгії не найсильніші, особливо це стосується Фаса та Вертонгена. Останній – гравець досить віковий: йому 37 років, і він припускає чимало помилок. Його промахами і треба було скористатися.


– Як би ти оцінив найкращий гольовий момент у нашої команди у першому таймі, коли на 42-й хвилині гри Яремчук не став пробивати по воротах, а прострілив на Довбика?

– Нещодавно я читав інтерв’ю з Довбиком, де він сказав, що він товаришує з Яремчуком. Може це далося взнаки? Звісно, Романові треба було бити по воротах того моменту. Потрібно бути нахабнішим. Це вбивчий момент. У матчі такого напруження багато моментів біля чужих воріт не буде. Я граю у ветеранській збірній України та Слава Шевчук такий момент реалізував би і зараз.


– Команди пішли на перерву за рахунку 0:0, так само, як і нічия була в іншій грі Словаччина – Румунія…

– Тут я хотів би трохи відволіктися від цього поєдинку і висловити свою думку про один важливий момент. В українському футболі непомітно з’явилася «секта Платова». Все почалося у Дніпрі, де нещодавно працював цей аналітик. Як мені розповіли футбольні люди, які працюють у Дніпрі, він розпочав свою діяльність не з того, що потрібно. У дитячо-юнацькому футболі засновник платформи PASS почав вичитувати заслужених тренерів, які багато чого досягли у футболі.


Так, є приклад Моуріньо, який ніколи не грав у футбол і досяг вершин у тренерській кар’єрі. Але це поодинокий випадок. Гліб Платов одразу після ігор, критикував та вичитував тренерів академії Дніпра-1. Потім він перейшов на агентську діяльність – назбирав собі блогерів у компанію. Як результат – зараз з Дніпра-1 пішли безліч талановитих хлопців до інших команд.


Що відбувається далі: Платов розставив своїх аналітиків до різних збірних України. У юнацькій збірній України, де тренер Мороз, він казав, кого взяти на збір, які робити заміни. Там і результат був негативний, адже «секта Платова» багато що вирішувала.


Ну і вишенька на торті – за моїми даними, всі заміни в першій грі Україна – Румунія робив… Платов. Як таке може бути? Ось і результат – поразка 0:3. Хотілося б, щоби керівники нашого футболу звернули увагу на імітацію роботи цього діяча. Так, іноземні мови він вивчив, говорить все красиво, але що далі? Він у футболі ніколи не був і нічого не знає про те, як потрібно вести підготовку до турніру такого рівня, як потрібно спілкуватися з футболістами.


– Перейдемо до другого тайму. Його ми почали не так активно і перші заміни, якщо не брати до уваги травму Миколенка, провели лише на 70-й хвилині зустрічі. Не пізно?

– Зрозуміло, що бельгійців нічийний рахунок влаштовував. Зазвичай Сергій Ребров робить заміни з 65 хвилини матчу. Мені здавалося, що Ярмоленко треба було випускати раніше – з його досвідом він міг вирішити долю того чи іншого епізоду.


Ванат вперше вийшов на Євро і трохи знітився. А ось хто допоміг збірній – Руслан Маліновський. Він сам мав два моменти для взяття воріт. Один раз, виконуючи кутовий, а потім потужно пробивши метрів з 25-ти – м’яч влучив у захисника. Не факт, що голкіпер збірної Бельгії врятував би свою команду.


– Як тобі гра двох наших атакуючих гравців півзахисту – Шапаренка та Судакова?

– Загалом, хлопці непогано грали упродовж усіх трьох матчів. Їхнє завдання було просувати м’яч між лініями, загострювати гру біля чужих воріт. Ось і в останньому матчі Судаков міг вивести нас до 1/8 фіналу. Георгій усе зробив правильно – пройшов до воріт суперника, обіграв захисника та пробив по воротах. Забракло сил на акцентований удар у кут воріт. Можливо, й досвіду таких матчів забракло Судакову.


А щодо Шапаренка, то Миколі потрібно краще грати у відборі. Показовий приклад – у середині другого тайму 32-річний Кевін Де Брюйне розпочав атаку своєї команди у центрі поля та легко втік від 25-річного Шапаренка. На короткій дистанції капітан бельгійців втік від Миколи метрів на сім. Так не має бути. Кожен епізод необхідно догравати остаточно. Це також досвід. З Румунією Микола не дограв у власному штрафному майданчику, коли румуни забили третій м’яч, і все. А той гол багато і вирішив, як виявилося. У футболі дрібниць немає.


– Нічия в паралельній грі не стала тобі сюрпризом?

– Ні. Обидві збірні вирішували свої завдання – нічия влаштовувала Словаччину та Румунію.


– Як би ти оцінив виступ нашої збірної на чемпіонаті Європи?

– Провал був у нас лише на старті – так грати безвільно не можна. Зі Словаччиною ми добре провели лише другий тайм. А з Бельгією вже була цілісна картинка упродовж 90 хвилин гри. Звичайно, всі ми чекали на вихід нашої збірної з групи. Багато хто мріяв про чвертьфінал і півфінал. У нас зараз у складі багато молодих хлопців, які грають у сильних європейських клубах. Але це ще не запорука успіху. У футболі важлива командна гра. І все ж прикро, що набравши чотири очки, ми завершили свою участь у чемпіонаті Європи. Три роки тому нам вистачило трьох очок, щоби вийти з групи.


– Хто, на твій погляд, більше не зіграє на великому турнірі у складі збірної України?

– Сергій Сидорчук – він уже й тут не грав. Через фізіологію не може конкурувати із молодими гравцями Тарас Степаненко. Торішнього серпня йому виповниться 35 років. Він не може розпочинати атаки, а лише відбирає м’ячі, найчастіше з фолом. Відіграв у збірній і Андрій Ярмоленко – усьому свій час.


– Насамкінець, як ти можеш прокоментувати гру та результати збірної Грузії, головної сенсації на Євро 2024?

– Я грав кілька разів у Грузії, знаю, наскільки технічні їхні футболісти. Однак результату не було Грузії ніколи. Тепер потрібно віддати належне Віллі Саньолю, французькому тренеру, який очолив збірну Грузії. Він молодий тренер, йому 47 років і він лише на початку своєї тренерської кар’єри. Читав, що серед усіх головних тренерів, на нинішньому чемпіонаті Європи, він має найменший контракт – 200 тисяч євро на рік. Проте він зміг поставити командну гру своїм підопічним.


До цьогорічного чемпіонату Європи всі знали лише Кварацхелію та Мамардашвілі. Решту знали мало, та й ціна на гравців збірної Грузії не була високою. Такі великі форми допомагають розкрити нові таланти. Впевнений, що влітку багато грузинських футболістів підпишуть вигідні контракти в Європі. Португалію з Кріштіано Роналдо вони обіграли по ділу. Тепер, у 1/8 фіналу на них чекає збірна Іспанії. І з ними вони поб’ються за вихід до чвертьфіналу.