26 червня 2024 16:52

МЮ може продати права на назву "Олд Траффорд". Угоду оцінюють у десятки мільйонів фунтів на рік

"Манчестер Юнайтед" може продати права на назву "Олд Траффорд".


Клуб із Манчестера розглядає можливість продажу прав на неймінг відремонтованого «Олд Траффорд» або збудованого нового стадіону.

Співвласник «МЮ» сер Джим Реткліфф прагне збільшити прибутки для фінансування проекту. Клуб також обмірковує значне підвищення цін на квитки. Це буде друге збільшення цін на абонементи після 11 сезонів заморозки – п'ятивідсоткове зростання цін було у сезоні-2022/23.

Керівники "Юнайтед" вже провели попередні переговори з великими компаніями, включаючи Bank of America. У клубі вивчають низку варіантів залучення капіталу для фінансування потенційно багатомільярдного проекту. Рішення ще не було ухвалено.

Поки невідомо, хто нестиме тягар нових боргових зобов'язань, пов'язаних із проектом оновлення інфраструктури – клуб чи компанія Реткліффа Ineos. З березневого звіту випливало, що «Манчестер Юнайтед» має борг у розмірі 653,3 мільйона фунтів – це наслідки керівництва клубом родиною Глейзерів.

З цих же даних випливає, що 120 із 238 млн, вкладених Реткліффом у клуб, які обіцяли направити на покращення інфраструктури, було використано для погашення відновлюваної кредитної лінії. Логіка «Юнайтед», ймовірно, полягала в тому, що скорочення боргу за кредитом під високі відсотки дозволить їм згодом зайняти гроші через інший механізм за нижчою відсотковою ставкою та використовувати їх для інвестицій в інфраструктуру.

Зазначимо, що "МЮ" за 114 років з моменту будівництва "Олд Траффорд" ніколи не продавав права на назву стадіону. У разі продажу прав на неймінг у назві арени може зберегтися «Олд Траффорд», до нього буде доданий бізнес-партнер, як у випадку зі Spotify Камп Ноу. Однак якщо йтиметься про будівництво нової арени, то назвою може стати зовсім іншою. У клубі очікують, що угода приноситиме десятки мільйонів фунтів на рік.