26 червня 2024 16:29

Олександр КАРАВАЄВ: "Кум зовсім не цікавився футболом, поїхав на Євро, відчув атмосферу, сказав: "Я люблю цей футбол"

Гравець «Динамо» Олександр Караваєв розповів для Tribuna.com, як перенесення Євро-2020 на 2021-й вплинуло на турнір.


«Перенесення Євро впливало емоційно. Ти розумів, що ми вийшли на чемпіонат. В тебе все виходить, все класно складається, ти готуєшся, і тут раз – турнір переносять на рік. Розумієш, що за цей час може статися будь-що – ти навіть можеш не потрапити на Євро. Був такий острах.


Всі розуміють, що таке футбол. Сьогодні все добре, а завтра ти вже можеш не грати, отримаєш травму чи втрутяться ще якісь обставини. Ми жодного матчу не програли у відборі – вважаю, що це дуже сильне досягнення.

Хотілося, щоб весь той склад, який проходив кваліфікацію, і грав на Євро – щоб всі були здорові і у своїх найкращих кондиціях. От саме хотілося, щоб за цей рік нічого страшного не трапилося з гравцями.

Під час підготовки до Євро теж були обмеження – не можна було з кимось бачитися. У мене два куми Євгена. Один любить футбол з 7 років. Інший дивиться футбол з космосу – тобто, зовсім ним не цікавився. Знав, що грають 11 на 11 і б'ють м'ячика.

Він поїхав на це Євро. Після того, як побував на матчах і відчув цю атмосферу, то сказав: «Я люблю цей футбол, як добре, що ти в мене є».

Коли ти бачиш такі емоції в людей, які не мають до футболу жодного стосунку і не цікавляться, а потім отримують від цього таке задоволення, то це мурахи по шкірі.

До Євро прикута увага всього світу. Цілий місяць всі стежать за чемпіонатом – вболівальник ти чи ні, але футбол в цей час дивляться всі.

Я їздив на Євро-2016, але не грав. У Франції були певні обмеження, адже тоді була загроза терактів. У нас було дуже багато охорони. На Євро у 2021 році були обмеження через корону. Зараз Євро проходить на тлі повномасштабної війни. Але атмосфера на чемпіонаті все одно залишається особливою.

Мій друг понад 10 років живе в Англії. Він придбав квитки і поїхав на Євро. Кожного дня мені скидає відео, який він задоволений, яка там чудова атмосфера. Каже, що більшого задоволення від футболу він ще не отримував», – сказав Караваєв.