23 червня 2024 21:31

Блогер: "Трансфер Себальоса сприймаю з оптимізмом: якщо Дячука змогли вивести на такий рівень гри з м'яем, то й Браяна зможуть"

Блогер Михайло Смоловий у своєму Телеграм-каналі розбирає гру захисника "Динамо" Максима Дячука.


Було/стало: Максим Дячук
Гра з мʼячем

Динамо вийшло з відпустки, тому про збірну #неначасі. Навіть нинішній склад без збірників виглядає потужно в масштабах УПЛ. Саме час провести ревізію. Почнемо з центральних захисників.


Почав Дячук в першій команді стрімко, отримавши 86% доступного ігрового часу в другій половині сезону 2022/2023. Повний сезон 2023/2024 вже не став таким однозначним - 55% від максимального часу на полі. А тут ще Себальйос підтягується явно не для лавки.


То, що Максим здатен предʼявити конкурентам? Певний прогрес, якщо говоримо про пасову гру.


Звісно, пасувати на рівні Матвієнка Дячук не почав, та й, мабуть, не почне, бо з цим треба народитися. Але впевнений крок вперед зроблено:


⁃ при зростанні загальної точності передач з 87.1% до 92.5%
⁃ зросли показники % Passing Contribution з 6.78% до 18.5% та хТ від 100 передач з 0.15 до 0.18 xThreat, тобто передачі стали більш конструктивними


Макс додав в точності, однак не за рахунок якихось стерильних передач десь в центрі поля на Попова. І це важливо!


Частка передач вперед впала лише на 2.3% (39.3%), однак точність того масиву цих передач зросла з 77.7% до 86%!

Більш того, Максим більше не нагадує мавпу з гранатою, коли отримує мʼяч:


⁃ зникли низькі втрати, що призводили до ударів по власним воротам
⁃ вдвічі загалом зменшилася кількість низьких втрат з 0.74/90 до 0.34/90 (раз на три матчі)
⁃ якщо рік тому на ньому закінчувалися 10.3% володінь команди, то в минулому сезоні лише 6.4%
⁃ почав менше запарюватися на чужій половині, рік тому зберігав мʼяч в 76.4% випадків, коли опинявся на чужій половині, тепер в 87.6%


Звісно, не варто забувати про певне «видужання» Динамо, як механізму. Але Дячук навіть візуально не випадав, як в дебютні півроку, адже структура просувань мʼяча залишилася сталою (втратив в кількості лише 0.3/90), однак:


⁃ зросла участь в ударних атаках з 3.84/90 до 5.29/90
⁃ зросла участь в гольових комбінаціях з 0.44/90 до 0.75/90


До всіх здобутків Шовковського варто заносити й більш впевнену пасову гру Максима. Сам Дячук став впевненішим, пасова та комбінаційна гра киян стала більш впевненою. Тож це приклад того, як оздоровлення командою гри впливає і на гравців та їх якості.


Тому трансфер Себальйоса сприймаю з оптимізмом: якщо Дячука змогли вивести на такий рівень, то й Браяна зможуть. Тим паче в колумбійця вже й так від початку більш високі стартові позиції. Чекаємо новин та фоток з клініки Добробут.