23 червня 2024 14:51

Максим ТАЛОВЄРОВ: "Кожен розуміє, що потрібно виграти в Бельгії та буде для цього робити максимум"

Захисник збірної України Максим Таловєвро на прес-конференції відповів на питання журналістів.


– Чи дивились ви матч Бельгії? Чи рахували розклади, що треба зробити, щоб вийти з групи?


– Згоден з Жоріком. Вважаю, що це дуже гарно, коли все залежить від нас. Це гарно, що все залежить від нас, коли ти знаєш, що якщо ти здобудеш позитивний результат, то все буде добре. Я вважаю, що це легше.


– Ви переглядали вчора матч Бельгії. На що потрібно звернути увагу нашій збірній? Чи, можливо, на кого?


– Вважаю, що в футбол грає команда. Звісно, вони мають дуже гарних виконавців. Перші приходять у голову Де Брюйне, Лукаку, Доку. Але, як я вже казав, у футбол грає команда. Я вважаю, що вони – дуже збалансована та сильна команда. Шанси у всіх рівні, тому будемо робити всі можливе.


– Запитання про безпеку на Євро. Ми – країна, яка воює. Як ви відчули безпеку на Євро? Наскільки багато уваги поліцейських біля вас? Можливо, були якісь ситуації з точку зору безпеки?


– Багато країн намагаються підтримувати нас. Дуже багато хто хоче нам допомогти і викрадає якусь підтримку. Чи були якісь провокації? Із цим ми не зустрічалися.


– Особисто ви не мали багато ігрового часу. Чи не пригнічує вас роль запасного гравця? Наскільки складно боротися з конкуренцією?


– Я вважаю, що для кожного гравця, чи для кожної дитини це не має значення. Дебютувати на Євро – це велика подія, тому що це один з найпрестижніших турнірів у світі. Той факт, що мені довірити цю функцію, – я дуже пишаюся цим. Для мене найважливіше допомагати команді, а як це буде – 10 секунд чи 90 хвилин – немає значення.


Щодо конкуренції. Звісно, тут дуже сильні та якісні гравці. Це тільки допомагає у тренуваннях показувати свої якості та чомусь вчитися новому. Ми працюємо. Найважливіше, щоб ми вигравали матчі.


– Зараз в Україні проблеми з електроенергією. Люди мають вибір: зарядити свої гаджети та підключити холодильник чи подивитися гру. Чи ви знаєте про це і чи відчуваєте, що отримуєте через цю проблему менше підтримки?


– Звичайно, ми розуміємо цю проблему. Моя сім’я також в Україні. Звичайно, я розумію, в якому вони перебувають середовищі. Але дуже важливо, що ми все одно отримуємо цю підтримку. Під час матчу проти Словаччини 97 хвилин ми отримували шалену підтримку від стадіону. Це було дуже відчутно і ми дуже вдячні за цю підтримку в такий надскладний час. Все, що ми робимо зараз, ми робимо для того, щоб люди в Україні були щасливі.


– Коли ви бачите прапори Україні на стадіоні, наскільки вас це мотивує? Ми також побачили протягом Євро, що є багато людей з російськими прапорами, яких виловлюють камери. Чи впливає на вас, коли ви бачите прапори?


– Звичайно, коли ми бачимо українські прапори на трибунах, то це нас дуже мотивує і підбадьорює, дає нам наснагу грати і перемагати. Щодо російських прапорів, ви ж розумієте, що люди провокують і будуть продовжувати це робити. Але важливо, щоб ми концентрувалися на своїй грі та не зважали на це, були сконцентровані на результаті.


– Судакову приписували бажання себе продати. Що ви думаєте з цього приводу?


– Я ще ніколи не бачив Георгія такого сфокусованого на збірній. Те, як він працює на матчах та тренуваннях, – це супер та топ-рівень. Не дуже згоден, коли кажуть, що він щось тягне на себе.


– Чи показував Ребров, як успішно грати проти Лукаку на прикладі матчів «Динамо» проти «Евертона», коли Хачеріді зіграв добре? Хто для вас приклад для наслідування серед українських та світових захисників?


– Щодо Лукаку, то ми тільки сьогодні розібрали наш матч. Зі сьогоднішнього вечора ми почнемо готуватися до Бельгії й будемо спілкуватися детальніше. Якщо взяти топ-захисників, то я б відзначив Вірджіла Ван Дейка. Я вважаю, що зараз це один найкращих центрбеків та відмінний футболіст. Також вважаю, що я вже в такому віці, що шукати кумирів буде не дуже правильно. Серед тих, хто мені подобається, то перший приходить в голову Ван Дейк. Але також хочу відзначити, що зараз багато якісних центральних захисників, на яких цікаво дивитися.


– Ситуація в групі складається так, що нічийного результату може не вистачити для виходу з групи. Чи розумієте ви, що проти бельгійців нам потрібно грати на перемогу?


– Я вважаю, що та команда, яка грає на нічию, вже перед матчем програла на 95%. Кожна збірна на Євро грає на перемогу і завжди хоче перемагати. Це найголовніше. Кожен розуміє, що потрібно виграти і буде для цього робити максимум.


– Що говорив Ребров у перерві матчу зі Словаччиною, що вам вдалося перевернути його та зробити камбек?


– Судаков уже сказав, що він змінив. Нам казали агресивніше грати в пресингу і робити все, щоб ми виграли. Наша ціль – завжди вигравати. Детально казати, що казав Сергій Станіславович, – я б залишив це у роздягальні. Але він казав, щоб намагалися діяти агресивніше і грали вище, що нам і допомогло.


– Це Євро – це платформа, щоб показати все, що відбувається в Україні під час війни. Вчора ми бачили, що Роман Яремчук виставив пост зі закликом звільнити захисників «Азовсталі». Вчора ми бачили чергову атаку на Харків, де загинули декілька людей і було багато поранених. Чи маєте ви меседж до світу щодо чергової атаки і про те, що росія продовжує робити щодня?


– Звісно, це наше одне з найголовніших завдань – поширювати цю інформацію. Робимо все, що можемо. Я дуже радий, що в Інстаграмі на мене дивляться австрійські та чеські вболівальники, трохи словацькі. Ми робимо все, щоб люди в інших країнах не забували це.


–У матчі проти Словаччини збірна України була наймолодшою командою на Євро. Ви, як і кілька ваших колег, виступали ще за молодіжку на чемпіонаті Європи. За вашими враженнями, яких якостей отримала збірна України через такий приплив молодості та юності?


– Я вважаю, що це питання більше не до нас. Ви нас бачили два роки тому в U-21, зараз бачите тут. Що від нас залежить– це працювати на 120%, щоб бути тут і показувати, що ми гідні бути тут. Це наша задача. Які якості? Це більше питання до тренера чи вболівальників.


Щодо атмосфери в команді, щодо хвилювання. Це дуже важливо для нас. Наведу приклад, що з Андрієм Ярмоленком ми 3 тижні тому побачилися вперше, але вже наступного дня жартували. Він щось притравить, щось скаже. Ти, як молодий гравець, комфортно почуваєш себе в такій атмосфері.