21 червня 2024 14:20

Частка перельотів команд на груповому етапі Євро-2024 скоротиться до 25% - на Євро-2016 цей показник був понад 75%

Комітет УЄФА з проведення змагань чоловічих збірних під час створення розкладу матчів Євро-2024 враховував, щоб календар та місця проведення матчів відповідали критеріям екологічності та рівності для команд.


Міста, що приймають Євро-2024, були поділені на три регіональні кластери, що значно скоротило кількість переїздів для команд та вболівальників.

На Євро-2016 у Франції понад 75% переїздів команд у рамках групового етапу здійснювалось літаками. У Німеччині цей показник знизиться до 25%. Команди більше використовуватимуть залізничний транспорт та автобуси.

На турнірі, який проходив вісім років тому, під час групового етапу жодна команда не грала більше одного разу на одному стадіоні. На Євро-2024 Австрія, Чехія, Угорщина, Сербія, Словаччина, Швейцарія та Туреччина проведуть більше одного матчу на одній арені.

Забезпечення справедливості для всіх команд є ключовим принципом складання розкладу. Але цього року вперше на чільне місце виявилася і екологічність.


Нашим завданням було максимально підвищити екологічність турніру без компромісів із справедливості.


Складання календаря – це, як і раніше, ручний процес. Тут комп'ютери не залучені. Спочатку розклад обговорює команда приблизно з 10 осіб, які репрезентують різні зацікавлені сторони. Потім календар відправляється на обговорення в приймаючі турнір міста та на розгляд ширшій групі фахівців.


Ми складаємо розклад ще до того, як дізнаємось, які збірні зіграють на турнірі. Для нас це просто група А, команда 1, команда 2. Ми дивимося, де вони гратимуть і що потім буде з власниками перших двох місць у групах. Розглядаємо всі їхні потенційні шляхи на турнірі і те, як ми можемо скласти максимально справедливий розклад для кожного учасника», - сказав голова Комітету УЄФА з проведення змагань чоловічих збірних Марчелло Аллека.