20 червня 2024 08:49

Клуби Ла Ліги виступають за заборону трансферів гравців до 15-ти років: "Скаути скоро у пологових будинках з'являться"

Клуби Ла Ліги виступають за введення заборони на покупку гравців до 15 років.


Як пише As, на тлі загальної тенденції якнайшвидше підписати контракт із суперзірками майбутнього, в Іспанії почалася гонка за підписанням контрактів з дітьми віком від 10 до 12 років.


Це питання було обговорено на щорічній зустрічі клубів ліги за підсумками сезону.


За правилами ФІФА, футболісти не можуть підписувати контракти з агентами доти, доки їм не виповниться 16 років, але деякі агенти, як і раніше, працюють у віковій групі від 10 до 15 років. Як заявляють деякі клуби, зрештою вони беруть на себе роль сімейних консультантів та відвідують клубні зустрічі з батьками.

Представники деяких клубів назвали подібну практику «полюванням» та «торгівлею дітьми» та зазначили, що переїзд десятирічних гравців з одного кінця Іспанії в інший не є оптимальним для їх розвитку.


«З дня на день скаути з'являться у пологових будинках. Якщо агенти не можуть підписати маленьких гравців, що вони роблять на юніорському турнірі? – додав Іньякі Алонсо, директор Kunina та експерт із захисту дітей.


Незважаючи на відсутність повноважень, що належать державі та іспанській футбольній федерації, Ла Ліга хоче покласти край підписанню контрактів з футболістами до 15 років і очолити впровадження нової правової бази, яка регулює подібні ситуації.


«Діючі правила застаріли. Якщо не буде реального, ефективного та щоденного моніторингу цієї системи, завжди будуть винятки, які допоможуть знайти спосіб обійти правила та отримати бажане. Ми повинні досягти того, щоб процеси контролю були дійсно ефективними», – заявив керівник спортивних проектів Ла Ліги Хуан Флоріт.

«Нам треба все це якимось чином регулювати. Доведеться звертатися до уряду, нам не вистачає інструментів та законів. Є частина клубів, ми маємо організуватися. Спочатку ми повинні подивитися на себе і зробити все можливе всередині клубів. Це питання створює для нас багато проблем. Зацікавлених стає дедалі більше», – сказав директор молодіжного футболу «Осасуни» Анхель Алькальде.