19 червня 2024 16:08

Вакулко – про жереб "Динамо": "Партизан" – гідний суперник рівня Ліги чемпіонів, але кияни мають його проходити"

Колишній гравець Партизану Юрій Вакулко прокоментував для «УФ» жеребкування Ліги Чемпіонів, у якому київському Динамо випало грати проти белградського Партизану.


«Партизан – гідний суперник рівня Ліги Чемпіонів»


– Юрій, як оціните жеребкування для Динамо?

– Вважаю, що Партизан – гідний суперник рівня Ліги Чемпіонів. Могло бути й гірше (іншим суперником могло стати швейцарське Лугано,прим. І.Л.).


– Які сильні та слабкі сторони суперника киян, за рахунок чого Динамо може пройти Партизан?

– Сильні сторони – вболівальники та їх підтримка. Слабкі сторони – це нестабільність складу, тому що кожні пів року змінюється команда, приходить багато легіонерів. Думаю, що і в це трансферне вікно вони наберуть дуже багато новачків, що не зіграні між собою. Це може стати мінусом.


«Вболівальники можуть вимагати звільнення тренера, навіть якщо до цього було 5 перемог поспіль»


– Що можете згадати з тих часів, коли ви перебували у стані Партизану?

– Це команда з великою історією, гарними вболівальниками. У клубі присутній постійний тиск з боку людей щодо чемпіонського титулу. Завдання було вигравати у кожному матчі, тому був певний тиск. Запам’яталися також добрі люди у клубі. Все було добре, але я тоді був молодий і не готовий ще до такого тиску та такого рівня.


– Яка роль домашніх трибун у Партизані та наскільки важко буде Динамо на виїзді?

– Буде дуже важко в плані тиску, бо вболівальники – це окрема ланка в клубі. Траплялося, що ми вигравали 5 матчів поспіль, але фанати були незадоволені грою та хотіли звільнення тренера. Кожну гру вони з трибун кричали, щоб він пішов у відставку, хоча у команди був результат. Також у вболівальників є певний відсоток при прийнятті рішень чи вагоме слово у команді, тому якщо їм не подобається певний гравець або тренер, то вони можуть на це впливати. Точно не пам’ятаю, можливо навіть представник вболівальників входить в адміністрацію клубу.


«Серби – схожі за менталітетом до нас люди»


– У сербів є специфічні риси характеру або менталітету?

– Звичайні люди, як і ми. Люблять весь день сидіти у кафе та пити каву. Якщо приїхати до Сербії та просто прогулюватись вулицями, одразу і не зрозумієш, що ти в іншій країні. Схожі на наш менталітет люди.


– Чи чекати якихось політичних провокацій у Белграді?

– Все може бути. У Динамо бували провокації навіть у Туреччині. Як би не казали, але, на мою думку, в Сербії суспільство у питанні підтримки України поділилось 50 на 50. Всі мої знайомі, які там знаходяться, кажуть, що більшість людей за Україну, незважаючи на те, як це подається у новинах. Там більшість – нормальні, адекватні люди.


«Динамо має проходити команду рівня Партизану»


– А ось конкретно керівництво Партизану, співробітники та вболівальники – вони проросійські?

– Навіть не знаю, особливо у той час не обговорювали такі теми.


– Який прогноз на це протистояння?

– Багато залежить від того, як Динамо підійде до цих матчів, в якому стані повернуться гравці збірної. Вважаю, що Динамо має проходити команду рівня Партизану.


Фото: СК "Днiпро-1"